Bernard Burgaud
Bernard Burgaud er en ener. Ikke den slags enere, der bare er sære, men en sær, passioneret ener, der laver fremragende vin; én cuvée og udelukkende på syrah.
Burgaud ejer er beskedne 4 hektar marker fordelt på lieu-dits Le Champin, Leyat, Moutonnes, Fongeant, La Brosse og på Côte Blonde, hvoraf 2/3 er på stejle terrasser, hvor alt markarbejde foregår med håndkraft. Stokkenes aldersgennemsnit er højt, og de ældste stokke har rundet de 80 år.
Vinifikationen foregår med afstilkning af druerne og temperaturkontrolleret spontangæring. Lagring foregår i 228 liters Allier egefade (fra Tonnellerie Sirugue i Nuits St-Georges), hvoraf beskedne 20% er nye og de øvrige 1-5 år gamle. Efter godt et års lagring med 3-4 omstikninger er vinen klar til aftapning, der foregår uden klaring, kun med en let filtrering.
Dette er befriende, ikke-hårdpumpet Nord-Rhône, der i stedet glimrer ved sin saftige, elegante frugt, lavet i en stil, hvor man beholder lysten til det næste glas - desværre lidt af en sjældenhed i en region, hvor 'turbo-vine' oftere og oftere sætter dagsordenen, hvilket er en skam, da netop côte rôtie kan give særdeles elegante og florale vine. Bernard Burgaud laver personlige vine i meget begrænset oplag, der i denne årgang har resulteret i et herligt præg af modne hindbær med en sjat mørk frugt og sorte oliven, tørrede blomster, lidt rustent jern, råt kød og en håndfuld urter (ofte med geranium), der trods 100% syrah har masser af feminin charme. Smagen har intensitet og moderat fylde, men frem for alt en svævende frugt og en præcis frugtsyre, der udstråler overordnet balance i vinen. Her er mere vægt end i god, rød bourgogne, men den skrøbelige balance er her identisk.
Prøv denne vin til eksempelvis boeuf bourguignon, hvortil alt går op i en højere enhed (og bourgogner i et menneskeligt prisleje, som de er flest, er for lette). Vildt med kraftig sauce er andet oplagt match.
Server vinen i rummelige glas ved en temperatur på ca. 17°, med alderen dog en grad eller to højere.
Erfaringsmæssigt er dette særdeles længelevende vin, og den vil fra årgang kunne nydes mindst 15 år frem.
93 points vinous.com
“Brilliant ruby. Highly perfumed red and dark berry aromas are complemented by hints of candied flowers and incense. Pure and focused on the palate, offering sweet black raspberry and cherry cola flavors in a suave combination of depth and vivacity. Picks up a spicy quality with air, which carries through a very long, supple finish shaped by slow-building tannins. I underestimated this wine from barrel..“
Josh Raynolds
