Bernard Burgaud
Bernard Burgaud er en ener. Ikke den slags enere, der bare er sære, men en sær, passioneret ener, der laver fremragende vin; én cuvée og udelukkende på syrah.
Burgaud ejer beskedne 4 hektar marker fordelt på lieu-dits Le Champin, Leyat, Moutonnes, Fongeant, La Brosse og på Côte Blonde, hvoraf 2/3 er på stejle terrasser, hvor alt markarbejde foregår med håndkraft. Stokkenes aldersgennemsnit er højt, og de ældste stokke har rundet de 80 år.
Vinifikationen foregår med afstilkning af druerne og temperaturkontrolleret spontangæring. Lagring foregår i 228 liters Allier egefade (fra Tonnellerie Sirugue i Nuits St-Georges), hvoraf beskedne 20% er nye og de øvrige 1-5 år gamle. Efter godt et års lagring med 3-4 omstikninger er vinen klar til aftapning, der foregår uden klaring, kun med en let filtrering.
Dette er befriende, ikke-hårdpumpet Nord-Rhône, der i stedet glimrer ved sin saftige, elegante frugt, lavet i en stil, hvor man beholder lysten til det næste glas - desværre lidt af en sjældenhed i en region, hvor 'turbo-vine' oftere og oftere sætter dagsordenen, hvilket er en skam, da netop côte rôtie kan give særdeles elegante og florale vine. Bernard Burgaud laver personlige vine i meget begrænset oplag, der i denne årgangs côte rôtie har resulteret i et herligt præg af modne brombær med en sjat hindbær og sorte oliven, lidt tørrede blomster og råt oksekød.
Trods 100% syrah har vinen masser af charme og ingen dystre tiltag. Smagen har intensitet og moderat fylde, men frem for alt en veldefineret frugt og præcis frugtsyre.
Prøv eksempelvis Burgaud Côte Rôtie til boeuf bourguignon, hvortil alt går op i en højere enhed (og bourgogner i et menneskeligt prisleje, som de er flest, er for lette). Vildt med kraftige saucer er et andet vidunderligt match.
Server vinen i rummelige glas ved en temperatur på ca. 17°, med alderen dog en grad eller to højere.
Erfaringsmæssigt er dette særdeles længelevende vin, og den vil fra årgang kunne nydes mindst 20 år frem.
93 points vinous.com
"Deep, bright-rimmed ruby. Displays intensely perfumed dark berry, cherry preserve and olive aromas, along with hints of succulent flowers and incense. Sweet and expansive on the palate, offering sappy black raspberry, licorice and spicecake flavors that become livelier on the back half. Plays richness off finesse smoothly and finishes impressively long and sweet, with velvety tannins coming in late."
***** Livingstone-Learmonth
