Dom. du Gour de Chaulé
Gigondas
Gour de Chaulé laver helstøbt og ’håndlavet’ Gigondas med sjæl fra ældgamle vinstokke; vin der er blevet til med respekt for miljøet og områdets traditioner. De sidste godt 10 år har Stéphanie Fumoso stået i spidsen for Gour de Chaulé, og hun har udstukket en retning med minimal kemi og mindre svovl i vinene, som er muligt, når man håndsorterer drueklaserne nådesløst.
Blandt 2018 Gigondas er dette utvivlsomt en af de bedste vine, der er lavet i årgangen - elegant, rødfrugtet og med svævende aromaer - noget der normalt ikke rimer på Syd-Rhône.
Hos Dom. du Gour de Chaulé dominerer gamle, krogede grenache ’bush vines’, mens der også dyrkes en anelse syrah og mourvèdre. Vinstokkene er ca. 65 år gamle, hvilket giver naturlig koncentration og kompleksitet.
Macerationen tager alt mellem 3-6 uger, hvorefter den videre lagring foregår i ca. 1½ år på beton. For at bevare vinens oprindelige udtryk hverken klares eller filtreres vinene. Derfor oparbejdes ad åre lidt bundfald i flaskerne, som man bør tage højde for, hvis man langtidslagrer vinen.
Egentlig er det med vin som denne lidt mod dens natur at skulle nedbrydes i en formel, beskrivende teknikaliteter om vinifikation og lagring, for summen er større end de enkelte bestanddele, og denne dejlige, rustikke Gigondas fremstår helstøbt og naturlig og meget fjernt fra nutidig teknologi. Når man dufter og smager, flyver tankerne i retning af det sydlige Rhônes skråninger med fattig, stenet jordbund og den rosmarin og timian samt de olivenlunde, der dækker dem. Gå på opdagelse i vinen, hav tålmodighed og giv vinen tid til at vise, den er forfinet og elegant men også kraftig og drikkevenlig.
Drik denne Gour de Chaulé Gigondas nu (vel-iltet) og meget konservativt sat godt et årti frem, hvis man har et godt sted at glemme-gemme den. Vi anbefaler et rummeligt vinglas og en serveringstemperatur på 17°.
