Karlsmühle
Kaseler Timpert
Riesling Spätlese Feinherb
Denne enkeltmarksriesling er ’feinherb’, hvilket i praktisk forstand betyder en vin, der byder på et anstrøg af frugtighed, der holdes fornemt i skak af en frisk syre, så de færreste vil opdage, vinen har en anelse restsukker (22 gr/L). ’Spätlese’ har absolut intet at gøre med, om vinen er tør eller sød. Det refererer udelukkende til druernes sukkerindhol på plukketidspunktet, så der findes både sødmefulde og knastørre spätleser; nemt når først man har forstået konceptet.
Og den helt korte version: dette er dejlig tysk riesling, som vi godt kan lide!
Kaseler Timpert-marken er Karlsmühles eneeje, der ligger på den modsatte side af den smalle Ruwerdal ift. Lorenzhöfer, på samme side som Maximin Grünhaus’ marker. Også her dominerer devonskifferen.
Duften giver intense og superrene nuancer af lime, gule blommer, grønne æbler og skiffer fra sig samt i denne frisktappede version også en smule spontangærsnoter. Smagen er intens og grænser til det fyldige med en harmonisk og meget balanceret eftersmag med syren i de helt rette proportioner. Dette er vidunderlig vin nu, men har man tålmodighed vil mineraliteten i løbet af få år slå turboen til.
Vinen udvikler sig ubesværet de næste 10-15 år, men formentlig vil kun få kunne vente så længe! Nydes - som andre top-rieslinger – i utallige madsammenhænge. Specielt stærkt står den dog til røget fisk, klassiske og ikke for tunge fiskeretter, men prøv den også til en asiatisk inspireret ret med svinekød. Vinen er madmæssigt ekstremt alsidig, men finder bl.a. anvendelse som en dejlig aperitif, til røget laks, råmarineret fisk, til lettere retter med fjerkræ og lyst kød eller som et fantastisk match til en asiatisk inspireret ret med svinekød.
Nydes afkølet ved ca. 7-12°.
