Mas de Boislauzon
Chateauneuf-du-Pape
Mas de Boislauzon ligger nordligst i châteauneuf-zonen, ganske nær Beaucastel. Søskendeparret Daniel og Christine Chaussy råder over parceller i Pignan (sand), Bois Lauzon (store rullesten/galets roulés) såvel som la Gardiole, les Brusquieres og Palestor (lerholdig jord). Siden 2016 årgangen har søskendeparrets respektive børn også været en del af teamet.
Man har længe dyrket økologisk, og har siden 2012-årgangen været fuldt certificeret.
Vinen er lavet med basis i ca. 70 år gamle, lavtydende vinstokke.
De afstilkede druer bliver til vin uden brug af kulturgær: de får starthjælp en 'pied de cuvée' af naturgær.
Efter en måneds maceration lagres 16 måneder, mestendels i betontank men også i barriques inden aftapning, der foregår uden filtrering.
Grenache dominerer procentuelt blendet, men stilen er via 30% mourvèdre maskulin og kraftfuld; en vin med buskede øjenbryn men samtidig også en elegantier med blommeagtig frugtfylde, à la grecque oliven, rålakrids, bakkelit, laurbærblad, lavendel samt en sjat hindbær. Smagen er intens og fyldig med ungdommelig, dyster frugt.
Over tid aftager både vildskab og mørk bærfrugt, der i stedet afløses af modne nuancer af læder og tobak i takt med at tanninerne slipper sit greb - en proces der foregår over ca. 10-30 år.
2016 årgangen er en af de absolut bedste årgange - på højde med 2001 og 2010, og samtidigt en vin med et - potentielt - langt liv i kælderen, hvis man altså kan vente så længe.
94 points Jeb Dunnuck
"The base cuvée from this estate always delivers, and the 2016 Châteauneuf-du-Pape is no exception. Based on a 70/30 split of Grenache and Mourvèdre, it boasts a deep purple color as well as a rocking nose of blackberries, blackcurrants, toasted spices, and peppered meats. This puppy is jam-packed with fruit, is full-bodied, has ripe tannin, and is just a smoking good Châteauneuf-du-Pape."
93 points The Wine Cellar Insider
"...This remains one of the best bargains in Chateauneuf du Pape for character and quality today."
