Ciconia
Vinens navn ’Ciconia’ og dens etiket er inspireret af storken, som har Alentejo som en vigtig base. En anden Alentejo-specialitet er fremragende rødvine til spiselige priser.
Ciconia produceres hovedsageligt på basis af touriga nacional, syrah og aragonêz, som opnår god modenhed i Alentejo. Druerne afstilkes efter plukningen, hvilket bidrager til en udtalt frugtig vin uden aggressive garvesyrer. Gæringen foregår på rustfri ståltanke, hvorefter dele af vinen har ligget ca. ½ år på let-brugte fade af fransk eg. Herefter sammenstikkes vinen og tappes på flasker med skruelåg, der længst muligt og mest stabilt bevarer vinens friske aromaer.
Duft og smag har saftige, vanedannende aromaer af letkrydret, rød frugt med medium fylde og en ren, blid finish. Man fornemmer straks, at druematerialet har været perfekt modent – her er ingen skarpe kanter eller umodne, grønne nuancer, men blot saftig velvære i flydende form.
Ciconia er en vin, som ikke trætter smagsløgene unødigt efter det første glas; den er en eksponent for en ny bølge af vine, der er ekstremt velproducerede uden at ville imponere ved over-koncentration med deraf følgende, kedelige bivirkninger. Resultatet er en fejende flot vin, der ikke prøver at mere end den er og af samme grund er dette en ekstremt vellykket dagligvin, der kan drikkes til onsdagsfrikadellen, fredagsbøffen, men også helt uden mad til.
Vinen nydes nu og et par år frem ved en temperatur på 15-17°.
Herdade São Miguel har foretaget en række tiltag for at fremme en bæredygtig produktion. Bl.a. har 400 nyansatte får sørget for en kraftigt reduktion i brugen af sprøjtemidler, lige som de giver en bedre, løsere jordstruktur, da deres hove ikke komprimerer jorden, som en traktor ville gøre det. Siden 1996 har man plantet intet mindre 120.000 træer, som styrker biodiversiteten.
Link til producentens hjemmeside.