Domaine Adrien Bessen
Domaine Besson er et lille, familieejet hus, hvor 4. generation i dag dyrker 21 hektar med chardonnay. De er med i foreningen Vignerons Independant, som kort fortalt betyder, at vinbonden forestår alt fra markpleje, over vinifikation, tapning og salg. Med andre ord, det tætteste man kommer på en garanti for personlige, passionerede, håndlavede vine.
Stilen er rank og frisk og uden oxidative aromaer, idet både gæring og lagring fortrinsvis foregår på rustfrit stål med 18 måneder på fingæren, mens kun en lille andel lagrer på gamle barriques.
Druerne til denne vin kommer fra vinstokke, der står på 1. Cru Mont de Milieu, en større men velanskreven mark beliggende på østsiden af Serein med syd-sydøstlig eksponering på en jordbund med lerholdig kalksten og småsten af kalksten. Mont de Milieu er kendt for chablis med præcision og udtalt mineralitet.
I en knastør vin med let fylde men dejlig intensitet viser duft og smag slank citrusfrugt, syltet citron, bivoks, grønne æbler og komplekse aromaer fra vinens samvær med fingæren. Kalkede mineraler samt en fast syre giver en fokuseret vin til de chablis-entusiaster, der holder af et stramt, ciseleret version af chardonnay.
Nyd vinen ved en serveringstemperatur på 10-15° alt efter temperament, men helst ikke for koldt, da vinen i givet fald ikke får lov at vise sine dyder.
Prøv vinen til en fiskeret, gerne med flad- eller torskefisk og en simpel, velsmagende sauce som beurre blanc eller hollandaise. Også de lyse kødretter er oplagte til en vin som denne, blot skal der ikke være voldsom fedme i retterne.
Besson Chablis 1. Cru Mont de Milieu fremstår endnu ung i udtrykket, og den vil udvikle sig i positiv retning 5-10 år fra høståret alt efter årgangens beskaffenhed.