Geyerhof Hofstudien
Pinot Blanc
’Hofstudien’ er en ny serie mikrocuvéer fra Geyerhof, som den nye generation, Ilses søn, Josef og hustruen Maria, står bag. De smukke etiketter er skabt af kunstneren Flowsofly, der tilbød at bidrage til etiketterne, da han både forelskede sig i husets vine såvel som menneskerne og filosofien bag Geyerhof, der rækker langt ud over selve vinproduktionen. Alle vine fra Hofstudien-serien er fra egne marker ved Oberfucha i Kremstal, lige ved Wachau, selv om hele serien tituleres ’Wein aus Österreich’.
Grundlæggende er Hofstudien-serien naturvin, men i forvejen er Geyerhof Demeter-certificeret biodynamisk, så dette er ingen alvorlig afstikker fra deres norm men blot en naturlig udvikling og finpudsning af deres tilgang til vin. Ej heller er der ændret på vinenes renhed og stedsans, og dette er holdbare vine, der kan stå åbne i dagevis uden at blive ramt af en af naturvinenes skyggesider: utidig aromatisk kollaps og bakteriel deroute.
Hofstudien Pinot Blanc er lavet med udgangspunkt i egne druer fra en lille mark lige ved vingården, høstet i slutningen af oktober ved optimal fenolisk modenhed, men i årgang 2021 med dejligt beskedne 12,5% alkohol og en forrygende syre. De hele klaser presses i en gammeldags trækurvepresse, der giver en blid og bedre kontrollérbar ekstraktion. Gæringen foretages på ståltank med naturgær i snegletempo, og vinen er lagret videre sammen med gæren hele 17 måneder inden aftapning uden filtrering. Sidstnævnte manøvre gør denne vin en anelse mere uklar end gængse, filtrerede vine.
Dette er karakterfuld pinot blanc, men det betyder ikke, den er voldsomt aromatisk. Er man stor fan af ekspressiv sauvignon blanc, så kan vi ikke garantere succes med denne vin. God pinot blanc kræver koncentration af smageren, men belønner til gengæld en kompleks drikkeoplevelse – især hvis man husker rummelige glas og ikke serverer vinen for kold; 11-14° er et godt udgangspunkt. Usædvanlig, naturlig fylde holdes til den ranke side af en sund syre og gærnoter. Sideordnet med en udtalt mineralsk profil findes elementer af hø, frisk mandel, og lidt maceration har givet både ekstra kompleksitet såvel som lidt fenolisk modstand i munden, der både udfordrer og tilfredsstiller de indviede.
Henlæggelsespotentiale: svært at spå om, da dette er debutårgangen og den er tappet næsten uden svovl, så det må tiden vise. Men vinen fremstår rank og fin, også flere dage efter åbning, så mon ikke, den er i fin form i 2027 også?