Kopke Colheita 1938
En 86-årig vin i absolut topform fra en eliteproducent er i sig selv en stor raritet og et lille mirakel. De færreste nulevende var født, da druerne blev plukket. Men tænk samtidigt på, at vinen trådte sine barnesko i en periode med stor politisk uro og verdenshistoriens største krig under opsejling. Denne vin undslap lykkeligvis forfærdelighederne, og den er i dag en af verdens største vinskatte, og modsat andre vintyper, der er tappet som unge og derefter solgt og henlagt hos en eller flere ejere, så har denne vin udelukkende befundet sig på egefade hos Kopke ind til efteråret 2022. Derfor kan vi garantere, at denne colheita netop nu er i absolut topform.
Det er svært at relatere til vin med så høj alder, men 84 års oxidativ fadlagring på ca. 650 liters egefade betyder, at den, der oprindeligt har håndteret vinen, af naturlige årsager, ikke får lov at smage den aktuelle aftapning. Vinmageren har således ikke ’lavet’ vinen, for den del står de skiftende kældermestre og især tidens gang for.
Under hele den oxidative lagring på fadene er der hvert år fordampet nogle få procent af vinen, så slutproduktet i dag er en brøkdel af det oprindelige, og alene af den grund fremstår med enorm intensitet. Alligevel er balancen forblevet intakt, hvilket er alt andet end en selvfølge; her har Kopkes kældermestre æren for at styre vinen, så den hverken bliver sirupsagtig eller går til i eddikesyre.
Kopke Colheita 1938 er en ekstremt koncentreret tawny, men alligevel (og dette er ingen selvfølge!) udviser den stor elegance og ’svævende’ aromaer og en utrolig kompleksitet.
Duft og smag har intet med den oprindelige vin at gøre; dette er et orgie i lagringsaromaer, hvor fadene, selv om de er ældgamle, alligevel bidrager med aroma til vinen. Men modsat nyere fade, så er gamle fade helt aromatisk integrerede i aromaerne, men de bidrager med den ’gyldne/ristede’ frugt og lidt røgede aromaer i en kalejdoskopisk men velafrettet vin med sukkersyltede svesker, brændte figener, varme julekrydderier og kandiseret appelsin. Syren er i perfekt harmoni med sødmen, og
Eftersmagen er tæt på uendelig, så hvis man husker servering i rummelige hvidvinsglas, så er man sikret den ultimative vinoplevelse.
Dette er ultrasjælden tawny fra øverste hylde. Derfor: nyd den bedst uden noget til; tilsæt kun beundring og nyd den i ro og mag med en nøje udvalgt skare af rettroende.
Serveres ved 14-17° og husk nu: gode hvidvinsglas af ’bordeauxtypen’ er optimale.
tappet på flaske i 2022