Kopke Colheita 1951
Kopke er juvelen i Sogevinus-gruppen, og deres legendariske tawnyer er en unik, men akkurat betalbar skat til vinentusiasterne. Gennem århundreder har skiftende kældermestre ageret aktive kustoder og sikret fremtidige generationer del i disse vine, der er lige dele vinøse oplevelser og flydende historie.
Druerne til denne godt 70 år gamle tawny blev høstet i efterkrigsåret 1951, hvor ellers neutrale Portugal led voldsomt under manglende afsætning. Trods gode årgange i starten af 1950erne var salget omtrent halveret ift. førkrigsårene, da vigtigste portvinsaftager var England. I disse tider var arbejdet i den uvejsomme Dourodals stejle bjergsider endnu mere manuelt end i dag, så skænk staklerne en tanke, når vinrelikvier som dette skænkes.
Et par menneskealdre senere fremstår denne colheita med den smukkeste mahognifarve og den intensitet, som kontrolleret, veludført oxidativ lagring giver.
Tawny i referenceklassen som denne har den spændstige syre, der giver modspil til vinens restsødme, så intensiteten aldrig virker anmassende eller trættende. Ældgammel tawny er ikke nødvendigvis god tawny, så når alt spiller som her, så fremstår prisen mindre brutal. Her er køberen sikret en vin i absolut topform; noget man stort set aldrig ser ved auktionskøbte vine med tilsvarende alder.
Duft og smag har ikke blot utrolig intensitet; dette er kompleks vin med noter af uraffineret moscovadosukker, karamelliseret pomerans, tørret, syltet figen, apotekerdisk, og lidt af julens krydderier med en forrygende, præcis syre og en eftersmag, der harmonerer mere end fint med prisniveauet. Dette er ganske enkelt helstøbt portvin fra øverste hylde.
Nyd vinen i det bedste selskab med ligesindede, uden mad til, men blot med den andægtighed og det fokus, som vinen og smageren fortjener.
Kopke Colheita 1951 kan drikkes nu, men kan også – selv om vinen ikke bliver bedre - henlægges, hvis man ønsker det. I givet fald opbevares flasken stående.
Nydes ved 14-18°
Tappet på flaske i 2021.