Kopke Colheita 1955
Det er ingen hemmelighed, at Kopke hører til det absolutte førerfelt, når vi taler tawny-typer. Deres Colheita-vine udviser altid ophøjet balance og har ingen påtrængende sødme, men er altid meget komplekse med en perfekt afstemt syre.
Dette er en af de ældste vine, der kan købes fra Kopke. 1955 var bl.a. året, hvor en endnu hitløs Elvis Presley fik sin kontrakt med RCA Records og tingene begyndte at tage fart. Det er trods alt lidt tid siden, og tænk så på, at denne vin har hvilket trygt hos Kopke lige siden da. En så gammel vin er naturligvis en bekostelig affære, men skal man smide en stor sum penge efter en vin, er dette ikke det værste sted at kaste den hen.
For 70 år siden blev druerne til denne vin fodtrådt i granitlagares og efter endt gæring og presning lagt til hvile på gamle egefade (550-650 liter) i Vila Nova de Gaia. Siden da har den været passet og plejet af skiftende kældermestre, og den er nu efter 70 årtier blevet tappet og frigivet til salg.
Duften har enorm intensitet med valnød, puddersukker, pomerans, kanel. sukkersyltet sveske og ristet eg, alt holdt i universet udelukkende bestående af lagringsaromaer. Smagen har en helt forrygende intensitet i ophøjet balance og en eftersmag, som kan nydes i flere minutter efter at have smagt vinen. Den ungdommelige sødmefornemmelse er stort set væk og den flygtige syre har nu hovedrollen i syreprofilen, og en lille note af apotekerdisk har meldt sig.
Vi foreslår, at vinen nydes på egen hånd: intet madmatch gør mad eller vin bedre.
Find gode hvidvinsglas i 'bordeaux-facon' frem og servér vinen ved 12-16°. Og overvej at dele den med andre.
