Montigoli
Valpolicella Ripasso
Nord for Verona, i omegnen af Gardasøens pittoreske, kuperede terræn, dyrkes druerne til denne vin, som er de stedtypiske corvina veronese, corvinone og rondinella – i øvrigt samme druesorter der anvendes til amarone-produktionen. Og denne vin er da også en fjern slægtning til amaronen, idet den færdige valpolicella-vin i dette tilfælde gæres en ekstra gang i det tidlige forår efter høsten på drueskallerne fra amaroneproduktionen. Denne gæres nemlig først på dette tidspunkt grundet den tørringsproces, som druerne undergår, før de springer ud som amarone. Dette ’vitamintilskud’ giver denne valpolicella titlen ’ripasso’, men vigtigere er, at den ekstra gæring tilføjer mere stoflighed, fylde og krop til vinen.
Montigoli Valpolicella Ripasso Superiore har duft og smag, der besidder samme aromatiske karakteristika som storebroderen med mørke kirsebær, blomme og let-krydrede elementer af især kanel. Vinen har lækker fylde og slutter tørt og blidt med en god friskhed.
Denne type vin er velegnet til de mellem-kraftige stegeretter, til vildt eller vinkrævende gryderetter, hvor vinens fylde og finesse får lov at gå op i en højere enhed. Også faste, lagrede komælks-oste som den lokale monte veronese er en mulighed.
Server vinen lidt under stuetemperatur ved ca. 17°.
Montigoli Valpolicella Ripasso er drikkeklar nu, men vil også kunne henlægges ca. fem år fra høståret.