Bernard Burgaud
Hos Bernard Burgaud er der ikke så meget pjat: her produceres én eneste vin: Côte Rôtie og det udelukkende på syrah.
Stilen er frisk, elegant og intens, og denne vin befinder sig stilistisk et pænt stykke fra de hårdtpumpede mastodonter, der også findes i Côte Rôtie. 2022-versionen har et yderst moderat alkoholindhold på lige under 13%, som samtidigt er indikativ for stilen, hvor fokus er på drikbarhed. Men tag ikke fejl; vinen har både koncentration og lagringsevne.
Burgaud Côte Rôtie har intensitet og dybde, men den glimrer ved sin saftige, elegante frugt, lavet i en stil, hvor vindrikkeren bevarer lysten til det næste glas. Det er desværre en udrydningstruet race i området, hvilket er en skam, da netop côte rôtie som et af meget få steder i Rhônedalen kan give elegante og florale vine.
Familien ejer beskedne fem hektar marker ved Ampuis, fordelt på lieu-dits Le Champin, Leyat, Les Moutonnes, Fongeant, La Brosse, Bonnivières, Côte Bodin og Côte Blonde, hvoraf 2/3 er på stejle terrasser.
Stokkenes aldersgennemsnit er højt, og de ældste stokke har rundet de 80 år. Her er det en selvfølge, at alt arbejde foregår med håndkraft.
Siden 2020 har sønnen, Pierre, officielt overtaget styringen, men Far står dog lige i nærheden....
Vinifikationen foregår med afstilkning af druerne og temperaturkontrolleret spontangæring med ca. 14 dages maceration med manuel pigéage. Lagring foregår i 228 liters Allier egefade (fra Tonnellerie Sirugue i Nuits St-Georges), hvoraf beskedne 20% er nye og de øvrige et til fem år gamle. Efter 15 måneders lagring med tre til fire omstikninger er vinen klar til aftapning, der foregår uden klaring; kun med en let filtrering.
Dette er personlig vin lavet i meget begrænset oplag, der i denne årgang har resulteret i et herligt præg af modne brombær med en sjat hindbær og sorte oliven, lidt tørrede blomster og carne cruda.
Trods 100% syrah har vinen masser af charme og ingen dystre tiltag. Smagen har intensitet og moderat fylde, men frem for alt en veldefineret frugt og præcis frugtsyre.
Prøv eksempelvis Burgaud Côte Rôtie til boeuf bourguignon, hvortil alt går op i en højere enhed (og bourgogner i et menneskeligt prisleje, som de er flest, er alt for lette). Vildt med kraftige saucer er et andet vidunderligt match.
Server vinen i rummelige glas ved en temperatur på ca. 17°, med alderen dog en grad eller to højere. Og husk at give vinen tid i glasset; tålmodighed lønner sig med tiltagende kompleksitet.
Erfaringsmæssigt er dette særdeles længelevende vin, og den vil fra årgang kunne nydes mindst 20 år frem.