Bernard Burgaud
Hos Bernard Burgaud er der ikke så meget pjat: her laves én (fremragende) cuvée og udelukkende på syrah: i 2022-versionen med moderate 13% alkohol.
Fra 2019-årgangen har sønnen, Pierre, officielt overtaget styringen, men Far står dog lige i nærheden....
Denne vin udmærker sig ved IKKE at være hårdpumpet syrah. Der er massr af intensitet og dybde, men den glimrer ved sin saftige, elegante frugt, lavet i en stil, hvor man beholder lysten til det næste glas. Det er desværre lidt af en næsten uddød race i en region, hvor 'turbo-vine' sætter dagsordenen, hvilket er en skam, da netop côte rôtie kan give særdeles elegante og florale vine.
Familien ejer beskedne 4 hektar marker fordelt på lieu-dits Le Champin, Leyat, Moutonnes, Fongeant, La Brosse og på Côte Blonde, hvoraf 2/3 er på stejle terrasser, hvor alt markarbejde foregår med håndkraft. Stokkenes aldersgennemsnit er højt, og de ældste stokke har rundet de 80 år.
Vinifikationen foregår med afstilkning af druerne og temperaturkontrolleret spontangæring. Lagring foregår i 228 liters Allier egefade (fra Tonnellerie Sirugue i Nuits St-Georges), hvoraf beskedne 20% er nye og de øvrige 1-5 år gamle. Efter godt et års lagring med 3-4 omstikninger er vinen klar til aftapning, der foregår uden klaring; kun med en let filtrering.
Dette er personlig vin lavet i meget begrænset oplag, der i denne årgang har resulteret i et herligt præg af modne brombær med en sjat hindbær og sorte oliven, lidt tørrede blomster og carne cruda.
Trods 100% syrah har vinen masser af charme og ingen dystre tiltag. Smagen har intensitet og moderat fylde, men frem for alt en veldefineret frugt og præcis frugtsyre.
Prøv eksempelvis Burgaud Côte Rôtie til boeuf bourguignon, hvortil alt går op i en højere enhed (og bourgogner i et menneskeligt prisleje, som de er flest, er alt for lette). Vildt med kraftige saucer er et andet vidunderligt match.
Server vinen i rummelige glas ved en temperatur på ca. 17°, med alderen dog en grad eller to højere. Og husk at give vinen tid i glasset; tålmodighed lønner sig med tiltagende kompleksitet.
Erfaringsmæssigt er dette særdeles længelevende vin, og den vil fra årgang kunne nydes mindst 20 år frem.