Bio-Weingut Geyerhof
Riesling Ried Goldberg 2021
Dette er husets mest ambitøse riesling; en turboladet atlet fra over 90 år gamle stokke på Goldberg, ganske nær Donaus bred ved Hollenburg. En kraftfuld riesling med stor fylde, men på samme tid også elegant og nuanceret. Der laves ca. 7-800 flasker om året, så dette vil altid være en raritet.
Druerne dyrkes biodynamisk i Goldbergs blanding af kalksten og konglomeratbund, det såkaldte Hollenburger-konglomerat, der oprindelig var løss, ler og grus, men nu efter millioner af års enormt tryk er genfødt som en smuk stenart.
Goldberg er, som noget nyt, helklasepresset i en gammeldags kurvepresse, hvorefter den har tilbragt hele 20 måneder på ståltank sammen med gæren inden aftapning.
Duften har en blanding af moden citrus, gul stenfrugt (især fersken) suppleret med en anelse kamilleblomst og salte mineraler, der bidrager med kompleksitet og spændstighed. Smagen er fyldig med stoooor intensitet, krop og præcision. En forrygende syre leverer sammen med den saftige og disciplinerede frugt en overbevisende hvidvin fra øverste hylde.
Intensiteten i vinen er så stor, at insisterer man på at servere den til en fiskeret, så har retten bare at smage af noget, hvis vinen ikke skal stjæle billedet. Prøv den trygt til de ikke for kraftige kødretter. En ledetråd kunne være at servere vinen til retter, hvor man kunne finde på at servere en intens, hvid bourgogne.
Vinen er mere end drikbar nu (især efter et par timer på karaffel) men gemme-potentialet er endda meget stort.
Det er ikke kun os, der er vilde med denne vin!
testvinder med 96 point + de maksimale 6 stjerner i Jyllands-Posten
"Geyerhofs stærkt limiterede vin fra 90+ år gamle stokke plantet på enkeltmarken Goldberg er overmåde spektakulær riesling. Helklasepres af de biodynamisk dyrkede druer, spontangæring og hele 20 måneders lagring på bærmen har i topåret 2021 skabt et karakterfyld kuglelyn. allerede forbavsende åben og udadvendt. Velproportioneret power, frugten udtalt flintet, dyb og fluorescerende, intensiteten ret så eksplosiv. Smagen er en stillen eksplosion, overlegen frugtfylde, ekstraktrig ind ad en kant, uden at det koster på elegancen. Fantastisk struktur og greb, syren skærer gennem al ekstrakten som håndslebet japansk stål, snittet er stramt og præcist. Nærmest naturstridigt, det er vinens store force. Ladet med hvid fersken med florale undertoner, dugfriske grønne krydderurter, melisse og citronolie. Finalen er cremet og kalejdoskopisk, tropefrugt ohne Ende."
Morten Bundgaard, Jyllands-Posten, 31/3-24
95 point vinous.com
"There is depth and freshness, concentration and expression, all chanelled into citrus linearity and depth, shimmering with chamomile tisane. This is incisive and profound. Surprisingly, this hides 16 grams per liter of residual sugar. That it tastes dry is down to the fact that it has 10 grams per liter of acidity"
vinous.com, Anne Krebiehl, november 2023