Cuatro Rayas
Verdejo
Dette er forrygende, tør og aromatisk men betalbar hvidvin på 100% verdejo, der er velegnet både som tørstslukker såvel som alsidig madvin. En dygtig blindsmager kan på en sløj dag forveksle verdejo-druen med sauvignon blanc uden at tabe ansigt.
Cuatro Rayas er en af appellationens væsentligste aktører, der dedikerer intet mindre end 4/5 af vinproduktionen til verdejo-druen. Rueda ligger på den castilianske højslette i 600-800 meters højde, hvor verdejo-druen nyder godt af de store temperaturudsving mellem dag og nat.
Druerne er høstet om natten ('vendimia nocturna'), hvor druerne er køligst: det sikrer bedst muligt mod oxidation, og så skal der ikke mindst bruges mindre energi til at køle druerne ned, inden gæringen: druerne koldmacereres ved 6° nogle timer før gæringen starter. Vinifikationen foregår på rustfri ståltanke med temperaturkontrol, hvor en lav, langsomt stigende gæringstemperatur fremmer de blomstrede, friske og frugtige aromaer i den færdige vin. Efterfølgende lagring med gæren giver ekstra kompleksitet samt en subtil, cremet note i en ellers knasende sprød vin.
I glasset forkæles man med udfarende aromaer af stikkelsbær, brændenælde, grape, solbærblad og en frisk syre i det høje toneleje, som smagsmæssigt har givet en tør, elegant og absolut træfri, men aromafyldt vin.
Perfekt som tørstslukker i sommervarme, til salater, tapas, fiske- og skaldyrsretter. Vinen har dog også aromarigdom nok til at tage favntag med de lyse kødretter uden for voldsom fedme.
Vi anbefaler en serveringstemperatur på ca. 7-12°
90 point vinous.com
