Cuatro Rayas
Viñedos Centenarios
Dette er rueda fra ældgamle vinstokke; en forrygende eksponent for appellationen, der ikke desto mindre kan erhverves for under 100 kr, så her kan vi med stor selvtillid kippe med ’value-for-money’-flaget.
I hjertet af Rueda DO ligger Bodega Cuatro Rayas, der er en af appellationens væsentligste aktører. De dedikerer intet mindre end 4/5 af produktionen til verdejo-druen.
Denne rueda er lavet af 100 % verdejo fra 'bush vines' med en alder på intet mindre end 80-100 år, der står i udtalt næringsfattig jordbund nær Segovia. Markerne ligger så tilpas højt, at nætternes kølighed bevarer en dejlig syrefriskhed i druerne, så vinen ubesværet bærer druens intense aromaer. Bodegaen har et moderne vineri med den armada af rustfri ståltanke, der skal til for at producere sprød Rueda. 85% af druerne er gæret køligt på rustfrit stål med battonage over et 5 måneders forløb. 15% er gæret og lagret på 500 liters fransk eg. Den forlængede kontakt med fingæren for at fremme vinenes kompleksitet, fylde og aromatiske dybde.
I glasset finder man - uden at lede - et orgie i grape og citron, samt stikkelsbær og en hyldeblomstret, eksotisk profil med frisk syre i det høje toneleje, som smagsmæssigt har givet en tør, elegant vin. De gamle vinstokkes små, intenst smagende druer har også bidraget med en kompleksitet, der alt for ofte er fraværende i rueda.
Cuatro Rayas Viñedos Centenarios er dejlig på egen hånd, men det er også en forrygende madvin. Prøv den til salater, tapas, fiske- og skaldyrsretter. Vinen har dog også aromarigdom nok til at tage favntag med de lyse kødretter uden for voldsom fedme.
91 point Decanter
92 point Guía Peñin