Cuatro Rayas
Viñedos Centenarios
Dette er rueda fra ældgamle vinstokke; en forrygende eksponent for appellationen, der samtidigt er suveræn ’value-for-money’.
Det skyldes kombinationen af et stort, ikke så moderigtigt område og en producent med stordriftsfordele.
I hjertet af Rueda DO ligger Bodega Cuatro Rayas, der er en af appellationens væsentligste aktører.
Denne rueda er lavet af 100 % verdejo fra 'bush vines' med en alder på intet mindre end 80-100 år, der står i udtalt næringsfattig jordbund nær Segovia. Markerne ligger så tilpas højt, at nætternes kølighed bevarer en dejlig syrefriskhed i druerne, så vinen ubesværet bærer druens intense aromaer. Bodegaen har et moderne vineri med den armada af rustfri ståltanke, der skal til for at producere sprød Rueda. 85% af druerne er gæret køligt på rustfrit stål med battonage over et 5 måneders forløb. 15% er gæret og lagret på 500 liters fransk eg. Den forlængede kontakt med fingæren for at fremme vinenes kompleksitet, fylde og aromatiske dybde.
I glasset finder man - uden at lede - et orgie i grape og citron, samt stikkelsbær og en hyldeblomstret, eksotisk profil med frisk syre i det høje toneleje, som smagsmæssigt har givet en tør, elegant vin. De gamle vinstokkes små, intenst smagende druer har også bidraget med en kompleksitet, der alt for ofte er fraværende i rueda.
Cuatro Rayas Viñedos Centenarios er dejlig på egen hånd, men det er også en forrygende madvin. Prøv den til salater, tapas, fiske- og skaldyrsretter. Vinen har dog også aromarigdom nok til at tage favntag med de lyse kødretter uden for voldsom fedme.
91 point Decanter
"...an elegant and characterful Verdejo with subtle toasty notes over a rich core of white grapefruit, peach and green apple. Herbal nuances of wild fennel and oregano give it a very Mediterranean character. Zesty acid and mineral backbone give it focus and depth. An expressive Verdejo from 100-year-old vineyards planted on sandy soils, in and around Segovia. Great food pairing potential."
92 point Guía Peñin
