Dom. du Gour de Chaulé
Gigondas
Det lille familiedomæne, Gour de Chaulé, laver økologisk, helstøbt og ’håndlavet’ gigondas med sjæl fra ældgamle vinstokke; vin der er blevet til med respekt for miljøet og områdets traditioner. De sidste mange år har Stéphanie Fumoso stået i spidsen for Gour de Chaulé, og hun har, nu med sønnen Paul ved sin side, udstukket en retning med minimal kemi og mindre svovl i vinene, som er muligt, når man håndsorterer drueklaserne nådesløst. Det har givet dette allerede glimrende domæne et løft i kvalitet.
Denne gigondas er en intens, men samtidigt elegant, rødfrugtet vin med svævende aromaer - noget der normalt ikke rimer på Rhône.
Hos Dom. du Gour de Chaulé dominerer gamle, krogede grenache ’bush vines’, mens der i denne cuvée fra 21 lieu-dits også er en anelse syrah og mourvèdre. Vinstokkene er ca. 65 år gamle, hvilket giver naturlig koncentration og kompleksitet.
Macerationen foregår i beton med delvis afstilkning/delvis hele klaser og løber over mellem 4-6 uger alt efter årgang, hvorefter den videre lagring foregår i ca. 1½ år på store, gamle egefade såvel som i beton. For at bevare vinens oprindelige udtryk hverken klares eller filtreres vinene. Derfor oparbejdes ad åre lidt bundfald i flaskerne, som man bør tage højde for, hvis man langtidslagrer vinen.
Egentlig er det med vin som denne lidt mod dens natur at skulle nedbrydes i en formel, beskrivende teknikaliteter om vinifikation og lagring, for summen er større end de enkelte bestanddele, og denne dejlige gigondas fremstår helstøbt og naturlig og meget fjernt fra nutidig teknologi. Når man dufter og smager, flyver tankerne i retning af det sydlige Rhônes skråninger med fattig, stenet jordbund og den rosmarin og timian samt de olivenlunde, der dækker dem. Gå på opdagelse i vinen, hav tålmodighed og giv vinen tid til at vise, den er forfinet og elegant men også kraftig og drikkevenlig.
Drik denne Gour de Chaulé Gigondas '.1871 Tradition' nu (vel-iltet) og meget konservativt sat godt femten år frem, hvis man har et godt sted at glemme-gemme den. Vi anbefaler et rummeligt vinglas og en serveringstemperatur på 17°.
Vinous.com: "I was deeply impressed by the latest wines of the tiny family-owned Domaine du Gour de Chaulé.... I can’t wait to see what the future brings here."
Nicolas Greinacher, aug 2023