Dom. du Gour de Chaulé
Gigondas
Denne økologiske gigondas er en intens, men samtidigt elegant, rødfrugtet vin med svævende aromaer - noget der normalt ikke rimer på Rhône.
Det lille familiedomæne, Gour de Chaulé, laver fra 9,5 hektar økologisk, helstøbt og håndlavet gigondas med sjæl fra ældgamle vinstokke.
De senere årgange har Paul Fumoso (femte generation) stået i spidsen for Gour de Chaulé, og han har udstukket en bæredygtig retning med mindre svovl i vinene, som er muligt, når man håndsorterer drueklaserne nådesløst. Dette allerede gode domæne har fået et bemærkelsesværdigt kvalitetsløft, og vinene herfra kandiderer nu hvert år til at være blandt appellationens bedste. Samtidigt er de blevet tiltagende sværere at få lov at købe, men priserne er endnu fornuftige ift. chateauneuf-du-pape.
Hos Dom. du Gour de Chaulé dominerer gamle, krogede grenache ’bush vines’. Denne cuvée består af ca. 80% grenache mens resten er syrah og mourvèdre. Vinstokkenes gennemsnitsalder er mere end 65 år, hvilket giver naturlig koncentration og kompleksitet.
Macerationen foregår i beton med delvis afstilkning/delvis hele klaser og løber over mellem 4-6 uger alt efter årgang, hvorefter den videre lagring foregår i ca. 1½ år på store, gamle egefade såvel som i beton. For at bevare vinens oprindelige udtryk hverken klares eller filtreres vinene. Derfor oparbejdes ad åre lidt bundfald i flaskerne, som man bør tage højde for, hvis man langtidslagrer vinen.
Denne dejlige gigondas fremstår helstøbt og naturlig og meget fjernt fra nutidig teknologi. Når man dufter og smager, flyver tankerne i retning af det sydlige Rhônes skråninger med fattig, stenet jordbund og den rosmarin og timian samt de olivenlunde, der dækker dem. Gå på opdagelse i vinen, hav tålmodighed og giv vinen tid til at vise, den er forfinet og elegant men også kraftig og drikkevenlig.
Drik denne Gour de Chaulé Gigondas .1871 Tradition nu (vel-iltet) og meget konservativt sat godt femten år frem, hvis man har et godt sted at glemme-gemme den. Vi anbefaler et rummeligt vinglas og en serveringstemperatur på 17°.
93 point Vinous.com:
"The full-bodied 2022 Gigondas Cuvée Tradition 1871 is a total delight. Succulent red fruits mingle with floral tones and a pinch of dried herbs. Smooth tannins and bright acidity neatly structure this silky-textured Gigondas, which culminates with a concentrated, sapid finish. Give it two more years in bottle to develop even more complexity."
Nicolas Greinacher, september 2024
