Domaine de la Juvinière
Corton-Charlemagne er en af bourgognes legendariske hvidvine. Det er en finesserig vin, som kræver tålmodighed, hvis man skal have det optimale ud af den. Modsat de store hvide fra ’Montracheterne’, så er Corton-Charlemagne mere reserveret og stålsat som ung, men belønner den tålmodige med intensitet, balance og præcision som få andre vine, når den har fået lov at modne lidt.
Domaine de la Juvinière er en familieproducent, der fra egne marker producerer bæredygtig hvid og rød bourgogne fra det meste af Côte d’Or. De har fire filetstykker af Corton-Charlemagne; Les Languettes og Les Pougets med sydlig eksponering nær Aloxe-Corton og Le Rognet et Corton og Les Carrières med syd-østlig eksponering ved Ladoix-Serrigny. Dette legendariske terroir har mergel i toplaget over solid kalksten.
2022 er en yderst vellykket årgang, hvor regn i slutningen af juni gav vandreserver nok til at vinstokkene kunne klare en varm sommer. Perfekt høstvejr gav et bredt høstvindue, hvor der reelt kun skulle tages hensyn til selve druernes modning.
2022 er en ‘moderne’ årgang med tidlig høst, men stilmæssigt er vi langt fra eksempelvis 2020, hvor varmen også fornemmes i vinene. 2022 er blot ’sund’ på den helt rigtige måde.
Domaine de la Juvinière Corton-Charlemagne er vinificeret med nænsom hånd, og med lagring et år på overvejende ny 228 L eg. Det er en klingende ren og balanceret vin uden reduktion, og fadlagringen harmonerer fornemt med frugten, så ingen af delene stritter.
Husker man at servere vinen kælderkoldt og ikke køleskabskoldt, så belønnes man med aromaer af citrus, stenfrugt, især fersken og abrikos samt en undertone af umoden mango, der flankeres af subtile fadnoter.
Nydes til ødsle retter med det bedste fra havet: havtaske, pighvar, hummer eller en torskefisk med sauce hollandaise eller en cremet sovs på fiske-/skaldyrsfond.
Anbefalet serveringstemperatur: 11-16°.
Vi gætter på, den præsterer på højt plan ind til år 2045.
