Domaine de la Juvinière
Savigny-Les-Beaune
Domaine de la Juvinière er en familieproducent, der fra egne marker producerer bæredygtig hvid og rød bourgogne fra det meste af Côte d’Or.
Aux Clous er en sydvendt 1er cru mark nær Savigny by, på nordsiden af Rhoin-bækken, hvor de bedste terroirs ligger. Den har et stenet toplag over den lerholdige kalk og har Les Serpentières som nabo. Det er et af de varmere terroirs i Savigny, der historisk set har givet lyse, lette vine, men her er lidt mere bundtræk. Juvinière har på marken en lille parcel med 50 år gamle pinot noir-stokke.
2022 er en yderst vellykket årgang, hvor regn i slutningen af juni gav vandreserver nok til at vinstokkene kunne klare en varm sommer. Perfekt høstvejr gav et bredt høstvindue, hvor der reelt kun skulle tages hensyn til selve druernes modning. 2022 er en ‘moderne’ årgang med tidlig høst, men stilmæssigt er vi langt fra eksempelvis 2020, hvor varmen også fornemmes i vinene. 2022 er blot ’sund’ på den helt rigtige måde.
Domaine de la Juvinière Savigny-Les-Beaune 1er Cru Aux Clous er vinificeret med 100% afstilkning, manuel pigéage og knap to ugers maceration, og man fornemmer, at gaspedalen på befriende vis ikke er trykket helt i bund. Free run-delen blandes med noget af pressevinen, hvorefter der lagres et år på 228 L eg af varierende alder (ca. 20% ny eg fra Allier og Nevers), så frugten stadig er i fokus. Der tappes uden klaring efter en let filtrering.
Duft og smag afslører røde bær: ribs, røde kirsebær og jordbær samt viol i en vin, der har lidt struktur i form af velpolerede tanniner. Det er spændstig, elegant og finesserig vin, der ikke er tæt i frugten, men som har standsmæssig længde.
Selv om det ikke er kraftig vin, så overraskes man ofte over, den snildt tager livtag med en stegeret. Nogle gange er det også rart med noget læskende fra vinsiden, hvis maden er voldsom – blot vinens aromaer ikke drukner undervejs er alt godt.
Anbefalet serveringstemperatur: 14-17° og en anelse højere, hvis den er fuldmoden.
