Domaine du Pré Semelé
Sancerre 'Le Cotelin' 2022
Le Cotelin er den ene af husets tre enkeltmarksvine fra en lille syd-sydøstvendt parcel, der siden 2015 er dyrket økologisk og fra årgang 2023 også være certificeret som sådan.
Det er seriøs 'voksen-sancerre' til entussiasterne, der er til en knastør, mineralsk elegance med udtalt stedsans frem for udfarende aromabomber.
Domaine du Pré Semelé er en familieejet vingård med 22 hektar marker beliggende i Maimbray i den nordligste del af AOPen. Her står 4. generation nu ved roret, og generationsskiftet har via radikale forandringer i arbejdsgangen betydet en mærkbar fremgang i vinenes allerede gode kvalitet. Stilistisk er deres hvide sancerre gået fra at være meget aromatisk til at være mere subtil i frugtaromaerne til fordel for en udtalt mineralsk, elegant og kompleks stil. Den vigtigste forklaringsfaktor tilskriver vinmageren, Clément Raimbault, gæren, hvor kulturgær er pakket væk til fordel for naturgær.
Le Cotelins vinstokke har opnået en betydelig gennemsnitsalder på 50 år, der trives i kimmeridge-kalkstenen. Der håndhøstes i 25 kg kasser, så druerne når frem til vineriet i perfekt tilstand. Her presses langsomt og skånsomt med pneumatisk presse, hvor kun de første 80% af mosten anvendes, mens resten sælges i bulk. Der gæres med naturgær dels på hhv. 6000 liters foudre og på 600 liters demi mulds, hvorefter vinen svovles meget let og ligger 18 måneder på bærmen. Herefter hviler vinen seks måneder på tank inden aftapning uden klaring, filtrering eller yderligere tilsætning af svovl.
Duft og smag byder på ciseleret citrus, der giver plads til den udtalte kalkstensmineralitet. Egetræ er ingensteds at spore, men den mikroxidation, lagring på træ bidrager med, giver en vin, der virker forløst og tilgængelig. Syren er frisk uden at være skinger, og der struktur i mundfornemmelsen, uden vinen bliver tannisk.
Le Cotelin kan nydes uden noget til, men det er fremragende madvin, der nok har sit sweetspot med retter, hvor der gerne må være intensitet men ikke for megen fedme.
Nydes i rummelige hvidvinsglas ved 10-14°.
