Domaine Saint Pierre
Ordet ’reserve’ må være vinbranchens mest misbrugte ord. Så meget desto skønnere, når det er helt på sin plads.
Domaine Saint Pierre Côtes-du-Rhône Réserve er nemlig langtidslagret, traditionel rhône-vin, når den er allerbedst.
Den lille familieejendom ligger i Violès i den sydlige Rhônedals smørhul ved Gigondas og Vacqueyras, hvor familien Fauque producerer vin fra egne marker; i dette tilfælde kun fra vinstokke med mindst 50 år på bagen.
Lang tids lagring på store, gamle fade og et godt druemateriale i hænderne på rutinerede og kyndige kræfter, med Jean-François Fauque i spidsen, har resulteret i en vinøs afstøbning af den sydlige Rhône-dal i en gammeldags stil, som ellers er blevet ualmindeligt svær at opdrive.
Druesammensætningen er 60% grenache, 20% syrah og 20% carignan, alt håndhøstet.
De afstilkede druer vinificereres hver sort for sig og med godt to ugers maceration på temperaturkontrolleret stål. Men herefter går det old school: der lagres på to gamle 4.000 liters egefoudres i intet mindre end 36 måneder og efterfølgende endnu yderligere et år på flaske. Den lange lagring på fad og flaske har resulteret i en vin med ubetalelig balance mellem frugt og lagringsaromaer.
Duft og smag har løftede, æteriske aromaer af timian, rosmarin, lavendel, læder, blomme, kirsebær, tobak og sorte oliven. Smagen har naturlig fylde (den slags man ikke bliver træt af efter de første par glas…) med balanceret, moden syre og mere end et skvæt personlighed.
Nyd denne perle af en vin til enkle, men velskabte simreretter eller til stegt eller grillet okse eller lam.
Find de rummelige vinglas frem og nyd vinen ved 15-18° enten nu men sikkert også 10 år fra årgang.