East India Madeira
Boal er ikke alene navnet på druen men også en ledetråd til vinens stil og sødmegrad. Boal antyder en fyldig og medium sødmefuld madeira.
Den grønne boal (bual) dyrkes hovedsageligt på den sydlige, varmere del af øen, hvor den akkumulerer den nødvendige mængde sukker til at kunne give en balanceret, halvsød madeira.
Al markarbejde foregår ved håndkraft, da små, irregulære markstykker på vulkanske terrasser umuliggør effektiv mekanisering.
East India Madeira er et mærke fra Justinos, en producent med mere end 150 års erfaring og siden 1995 med opdaterede produktionsfaciliteter i udkanten af Funchal, der forener tradition og den moderne teknologis kvalitet og stabilitet.
Vinifikationen foregår med naturgær på rustfri ståltanke efter afstilkning af druerne. Gæringen standses med 96% vinsprit, når den ønskede sødme er opnået, i dette tilfælde lidt under 100 gr restsukker/liter og med et alkoholindhold på 19%, der slår gæren ihjel og stabiliserer vinen, så den tåler lang lagring. Herefter følger den proces, der adskiller madeira fra øvrige hedvine; den traditionelle opvarmning: her gjort via estufagem-metoden med ca. tre måneders opvarmning af vinen på ståltank ved lige under 50°. Herefter lagres vinen på gamle 600 liters egefade, og for en 10 års madeira som denne, i minimum 10 år.
På lige fod med tawny portvin får vellagret madeira størstedelen af dens karakteristika fra selve lagringen, mens den adskiller sig på en lang række af andre parametre, der gør denne vin unik.
East India 10 Years Old Boal har en intens duft med nødder, tørrede figner og dadler med moscovado-sukker og flødekaramel lidt mere i baggrunden. Smagen har kraft og fylde, hvor sødmen balanceres meget fint af en markant syre, som er et resultat af den specielle vinifikation. Denne balance gør vinen særdeles drikbar - kun den høje alkoholprocent sætter sine grænser for indtaget....
Vinens 'voldsomme' fødsel har rustet den til at kunne holde sig i mange uger efter åbning. Ønsker man meget lang holdbarhed i åben tilstand, tilrådes det, at man opbevarer den koldt, da nedbrydningsprocessen i vinen herved forhales mest muligt.
Nydes som aperitif, til de tørre, lagrede ko- og fåremælksoste, en frisk figen eller til lidt nødder.
Vi anbefaler en serveringstemperatur på ca. 10-14°.