East India Madeira
Madeira er både navnet på den portugisiske ø i det østlige Atlanten såvel som hedvinen, der har gjort øen berømt.
I gamle dage fik vinen sin identitet ved at blive transporteret på handelsskibene, der sejlede til Østen eller Amerika og retur. Det var gammel skik at forstærke vinene for at kunne klare sørejsen og kombineret med en lang, varm sejltur opstod den stil, der er speciel for madeira.
Denne madeira er produceret på tinta negra mole-druen, her i 'fine medium rich'-udgaven, der beholder noget druernes naturlige sødme ved at gæringen stoppes med vinsprit, inden druernes sukker er udgæret. Den unge vin gennemgår derefter den klassiske behandling med opvarmning/'estufagem' i 90 dage ved 45-50°, hvorved den karakteristiske 'brankede' madeira-stil opstår. Herfter lagres vinen på gamle træfade, hvor madeiraen dels modner og hvor kontakten med træ samt den kontrollerede oxidation bidrager med vigtige aromatiske komponenter, som er kendetegnende for madeira som type.
I duft og smag præsenterer East India Fine Medium Rich Madeira sig som aromarig og sprød hedvin med elementer af tørret frugt, pomerans, citrusskal og let karameliserede nødder i en god balance mellem sødme og markeret syre, der gør den bredt anvendelig.
Vinen er velegnet til diverse oste; gerne i stil med pecorino og manchego .
Vi anbefaler en serveringstemperatur omkring de 9-13°.
Efter åbning forbliver vinen frisk i mange uger grundet sin oxidative lagring. Man kan forlænge holdbarheden efter åbning ved at opbevare den køligt efter åbning.