Emilio Hidalgo
Dette er Hidalgos mest prestigiøse fino, der modsat finoer, som de er flest, viser masser af alder i aromaprofilen.
Fino 'La Panesa' gennemgår ca. 15 års 'biologisk' lagring år under flor før frigivelse. Alene at holde liv i florlaget så længe er en bedrift. Resultatet er dog tilsvarende enestående, nemlig en fino med det intense gærpræg, som kendetegner typen, men også en langt større aromadybde og fylde, end man normalt kender fra typen. Ydermere kan vinen nydes længe efter, den er åbnet, hvilket også er et u-fino træk.
Duft og smag har stor intensitet med præg af friske mandler, birkeblade-skud, gær, voks og citrusolier med en betagende kombination af syrefriskhed, fedmefornemmelse og alder. Eftersmagen er snorlige, og udviser alle de karakteristika, som erklærede fino-hadere nægter at vænne sig til, mens de indviede klasker sig på lårene af grin over, at man kan få en så høj kvalitet til samme pris som en gennemsnitlig meursault.
Dette er særdeles alsidig madvin, som er en god ledsager til så mange madtyper, at det ville være nytteløst at opremse dem her, men prøv den eksempelvis til sashimi, ceviche, friterede brislinger, spidstegt pattegris, østers, røget laks, gazpacho andalúz, medister med stuvet kål, medister med surkål, osv osv. osv.
Serveres af rummelige hvidvinsglas, afkølet, men ikke køleskabskold.
95 points Robert Parker's Wine Advocate
"The NV Fino La Panesa is a reference for old Fino, pushing the limits of biological aging. Bottled at an impressive old age of 15 years from a solera created in 1961, it shows a deep golden color and a nose full of dried nuts (hazelnuts), elegant, complex and balanced, with intense salinity, pungent flavors, a full, wide palate and great length. This is a superb example of how to control the power of very old, biological Sherries. As with most of the NV wines, it’s impossible to distinguish the different bottlings so it’s hard to give a drinking window, because you’ll not know how old the bottle you have is, but the wine has the stuffing to last and even improve for a good five years. This is one of the greatest Finos in existence today."
The Wine Advocate #208