Emilio Hidalgo
Pedro Ximénez
Bodegas Emilio Hidalgo betragter Santa Ana Pedro Ximénez 1861 vin som familiens relikvie, hvilket er en undervurdering – dette er en af vinverdenens relikvier. Soleraen er, som navnet også antyder, fra 1861 med en yderst beskeden produktion, idet der hvert år kun tappes maksimalt 150 flasker fra den diminutive solera for at holde det tårnhøje aldersgennemsnit i hævd.
Grundstoffet er ældgamle PX-vinstokke, der yder meget beskedne udbytter i topkvalitet, men hemmeligheden bag vinens fremtoning skal findes i den lange lagringsproces snarere end i nogen anden enkeltfaktor. Vinen toner sig frem med en dyb, mørk, dyster farve med enorm viskositet.
Duften er et orgie i tørrede frugter, især svesker og figner, som passes op af tætte noter af uraffineretmoscovadosukker, der med sit næsten florale udtryk giver vinen dybde og sammen med den flygtige syre er en livgiver tilføjende stor kompleksitet. Smagen sprænger med sin voldsomme intensitet alle skalaer med en eftersmag, der kan nydes flere minutter efter eliksiren har forladt mundhulen. Sødmen er naturligvis stor men på forunderlig vis fremstår denne sherry stadig balanceret.
Dette er ekstremvin, der er ualmindelig udgiftskrævende at producere. At vinen prismæssigt kan holdes under nyere årgange af Médoc 1er Cru Classé synes at være en af vinverdenens store uretfærdigheder – en situation, som dog de færreste vinnydere vil beklage….
Dette er udødelig vin. Den vil kunne holde længere end enhver der køber den - selv efter den er åbnet!!
98 points Robert Parker’s Wine Advocate
“The wine rests in very old 500-liter American oak barrels. This nearly black-colored wine is super-fragrant with notes of dates, figs, molasses, and assorted dried fruits. Thick, rich, and viscous, the wine is very intense and exceptionally long. Words can hardly do it justice.”