Fratelli Alessandria
Gramolere-marken ligger syd-sydvestligt eksponeret i Monforte d’Alba på vejen mod Perno (som den eneste af husets marker - de øvrige ligger i Verduno) på en blanding af kalkholdigt ler og sand. På denne højtliggende topmark ejer familien to hektar med over 40 år gamle stokke.
Vinene fra Monforte er mere ’bredskuldrede’ og har mere struktur og balsamisk, myntet tjærepræg end Verduno-vinene, men ikke desto mindre fornemmer man også i denne vin Fratelli Alessandrias finesserige stil.
I 2020 har man dygtigt tilpasset sig årgangens forhold og undgået overdreven udtynding af klaser, og man har sørget for mere løvdække. Disse valg har betydet, at man har haft en lang vækstsæson, og nebbiolo-høsten begyndte i oktober, kun en uge før 2019-årgangen.
Efterårets kolde nætter giver vinene den kompleksitet, som druer fra en tidlig høst ville mangle.
Vinifikationen foregår efter samme modus som de øvriger cru’er, hvilket vil sige gæring og maceration af fire ugers varighed på en ståltank med meget nænsom overpumpning for at undgå dystre aromaer.
Barolo Gramolere er derefter lagret ca. tre år på to velholdte 2-3.000 liters fade af slavonsk og fransk eg inden aftapning og yderligere flaskelagring.
Valgene i både vinmark og i kælderen har givet Alessandrias baroloer en elegance, som 95% af alle baroloer mangler i 2020-årgangen. De er ikke specielt strukturerede og de hører heller ikke til de kraftigste, men det er så heller ikke altid det, der er brug for.
Gramolere er stadig den mest potente af husets vine, hvor man i duft og smag finder et konglomerat af finesse og power, der udmønter sig i balsamisk frugt, lakrids, tobak, menthol og tjære. Eftersmagen har fremragende længde, og vil med yderligere flaskelagring bare tiltage markant i kompleksitet.
Fratelli Alessandria Barolo Gramolere vil vise sit værd, når den serveres korrekt (bourgogneglas og tempereret til 16-18°) og sættes sammen med den rette mad, som i dette tilfælde kunne være enkle kødstykker med stegeflade, især Piemontes kraftige, rustikke braisere-retter, svamperisotto eller stegt hårvildt.
Henlæggelsespotentialet skønner vi er ca. 15-25 år fra høstår.