Holger Koch
Chardonnay Herrenstück
Der er lavet små mængder af denne dejlig enkeltmarks-chardonnay fra Kaiserstuhl, der holder moderate 12 % alkohol - et særsyn disse dage , der kun lader sig gøre i kølige årgange med højtliggende, velplejede vinmarker samt en mand med en plan.
Holger Koch ønsker vine med præcision, finesse og mineralitet, og det er lykkedes til fulde her, trods en drue, der, fordi den tåler både kraftig maceration og ny eg, ofte får så hatten passer af en eller begge dele. Dette er karakterfuld men heldigvis også drikkevenlig vin, hvor druens oprindelige identitet og kvaliteter står intakte tilbage efter vinifikationen, men hvor der er struktur nok til at fastholde interessen.
Fra tre bæredygtigt dyrkede parceller på Bisckensohler Herrenstück i 360 meters højde, yder vinstokke med selection massale-stiklinger fra Puligny-Montrachet små, ekstraktrige druer. Vinen er spontangæret og har tilbragt ni måneder på gæren/bærmen uden svovl i 400-600 liters egefade (nul procent nye, letristede fra Stockinger), og syv procent af vinen er gæret med lang skindkontakt. Alle arbejdsprocesser, inklusiv aftapning, er sket uden brug af pumper.
Duft og smag kombinerer fylde og spændstighed. Frugtdelen fremstår med stor renhed, hovedsageligt med pære og bagte, gule æbler og citrusaromaer, mens egetræet befinder sig langt tilbage i aromabilledet. Det er en ’luftig’, mineralsk og præcis vin med en struktur, der giver sig til kende i eftersmagen, og sammen med et let-saltet præg fuldender det drikkeoplevelsen. Er man vant til den oversøiske stil, er dette er sandsynligvis en mere kompliceret chardonnay, hvor man ikke bliver strøget helt så meget med hårene, men den vinder med garanti over tid via sin sunde frugt og kompleksitet.
Nyd Holger Koch Herrenstück Chardonnay let afkølet, omkring de 11-14°, hvor den vil passe storartet til kylling med ikke for kraftigt tilbehør, til fiskeretter med lidt volumen eller som en let-fyldig aperitif.
