Holger Koch
Chardonnay Kaiserstuhl
En chardonnay i det høje toneleje med friskhed uden at give køb på sin chardonnay-typicitet. Hvis man gerne vil erfare, hvordan selve chardonnay-druen smager, så er dette vinen. Det er ikke cremet, fed chardonnay men derimod en mineralsk og druesmagende lækkerbisken, der i overbevisende stil viser selve druens identitet i en ciseleret præcisionsbombe af en vin. Alt sammen med beherskede 12% alkohol og godt 7 ‰ syre; talværdier, der hører de gode, gamle dage til.
Weingut Holger Koch er en lille, bæredygtig familieproducent, der laver finesserige, præcise vine med sjæl og substans. Der laves udelukkende vin fra otte hektar, egne højtliggende marker, der alle ligger i umiddelbar nærhed af vingården i Bickensohl. Et lille, men moderne og gennemtænkt ’gravity flow’ vineri, muliggør produktionen af topvine. Vi er i hjertet af pittoreske Kaiserstuhl, det lille område i det syd-vestlige Baden, hvor en vulkan har defineret et dramatisk landskab, der med ét rejser sig fra den flade Rhindal i grænsezonen mod Frankrig og op til 550 meters højde. Smalle, bugtede dale med stejle, grønne bakker ligner mest af alt et vinøst teletubby-landskab, og metertykke lag af løss dækker det vulkanske grundfjeld. Det har vist sig at være et fremragende grundlag for produktion af burgundersorter, dyrket på de karakteristiske, terrasserede marker.
Holger Koch Kaiserstuhl Chardonnay er lavet med udgangspunkt i vinstokke, der er ompodet med lavtydende chardonnay-kloner fra Puligny-Montrachet (selection massale) De håndhøstede druer er spontangæret, hvoraf fem procent gæres med skalkontakt, der tilfører en lille smule tekstur. Vinen lagres et halvt år på et stort Stockinger fad, der mest af alt udvikler og afrunder vinen; man fornemmer ikke fadet i vinens aromaer.
Duft og smag er domineret af frugtaromaer med granny smith æble, sprødt lucas pære med citrus og hvidblomstrede tiltag og stenede mineraler. Dette er mundvandsdrivende, udadvendt vin, der fornemmes ’sund’ og velskabt med en præcision og renhed, der kræver omhyggeligt arbejde i marken såvel som i vineriet.
Foruden at være en dejlig hyggevin, så fungerer den til et væld af retter fra det moderne køkken med fokus på enkle tilberedninger med fisk, fjerkræ og/eller grønt. Hold blot vinen væk fra tunge retter og generøse mængder fløde; så skal den nok præstere.
