Holger Koch
Chardonnay Selection ***
Der er lavet beskedne 900 liter af denne seriøst gode chardonnay fra Kaiserstuhl med kun 12,5 % alkohol - et særsyn disse dage, når man tænker på, dette er i den ambitiøse ende af Holger Kochs sortiment. Dette lader sig kun gøre i kølige årgange med højtliggende, velplejede vinmarker og en mand med en plan.
Holger Koch ønsker vine med præcision, finesse og mineralitet, og det er lykkedes til fulde her, trods en drue, der, fordi den tåler både kraftig maceration og ny eg, ofte får så hatten passer af en eller begge dele. Dette er ambitiøs og karakterfuld men heldigvis også drikkevenlig vin, hvor druens oprindelige identitet og kvaliteter står intakte tilbage efter vinifikationen.
Fra den bæredygtigt dyrkede Rischbühl-parcel, lige ved vineriet i Bickensohl i 360 meters højde, yder vinstokke med selection massale-stiklinger fra Puligny-Montrachet små udbytter af ekstraktrige druer. I 2024 blev det til et 400 og et 500 liter egefad (letristet Stockinger), der er spontangæret med ni måneder på gæren/bærmen uden svovl. 20% af vinen er gæret med skindkontakt. Alle arbejdsprocesser er sket uden brug af pumper.
Duft og smag afslører en pivende ren chardonnay med stor saftighed og sprælsk frugt. Der er en dejlig intensitet fra frugten, der hovedsageligt er citrusaromaer, mens egetræet befinder sig langt tilbage i aromabilledet. Det er en ’luftig’, mineralsk og præcis vin med dejlig intensitet, der tydeligvis har fremtiden for sig, men som allerede nu præsterer flot i glasset.
Det bliver spændende at følge denne vin, når den udvikler lagringsaromaer, for virker i dén grad til at have evnen til at lagre.
