Holger Koch
Pinot Noir Selection ***
Selection-serien tilhører prestige-afdelingen af Holger Kochs pinot noir repertoire. De er markeret med enten én eller tre stjerner, alt efter ambitionsniveauet. Denne trestjernede udgave kommer fra Halbuck-parcellen; en højtliggende, vindblæst terrasse på Bickensohler Herrenstück, hvor toplaget med løss er så tyndt, at rødderne griber fat i det vulkanske grundfjeld. En kølig, næringsfattig men solrig placering giver druerne den intensitet og kompleksitet, der berettiger den til de tre stjerner.
Det er pinot noir i absolut topklasse, hvor vinen, trods sin store intensitet, har en slank statur, hvilket er atypisk for Baden pinot med ry for Tysklands mandhaftigste udgaver. Den er ikke opulent men derimod frisk og vedkommende og med noget på sinde: Man kan smage, det er vin med stedsans, og er lavet af en vinmager, hvis erklærede mission er intensitet, elegance, friskhed, finesse og drikkeglæde. Alt sammen indlysende fornuftigt, mens det er straks sværere at omsætte målsætningen til virkelighed og tappe ambitionerne på flaske. Det synes vi er lykkedes ret så godt her.
Pinot noir-stokkene til denne cuvée er en lavtydende selection massale af Dijon 777, som Holger Koch var den første i Baden med så tidligt som 1999. Druerne er håndhøstet og sorteret i såvel marken som i vineriet, og derefter spontangæret med godt 14 dages maceration i en åben egetønde med ca. 1/3 hele klaser og nænsom pigéage. Desuden er der inden fadlagring tilsat ca. 10 % vin, der er gæret med maceration carbonique. Vinen er lagret 15 måneder på let-ristede 300 liters fade. Vinen har aldrig været pumpet; alt er foretaget med tyngdekraft, aftapningen uden filter inklusive.
Holger Koch Pinot Noir Selection *** 2023 trestjernede version udviser markant mere koncentration og struktur end den ét-stjernede, men den er stadig ikke dyster. Det er livsglad vin, der smager vidunderligt nu, omend den endnu fremstår ung og med et stort lagringspotentiale. Aromaerne er noget i retning af af kirsebær, hindbær og morbær med subtile fadnoter fra omkring 50 % ny, let-ristet eg. 2023-årgangen kombinerer tæthed med friskhed og finesse, og den fine struktur og syrefriske profil animerer til et glas mere. Den er kølig i stilen uden at fremstå umoden – hverken i frugt eller tannin. Det er såmænd bare cool climate pinot, når den er bedst.
