Holger Koch
Spätburgunder Kaiserstuhl
Denne vin har en lethed, kølig elegance og friskhed, som er atypisk for Kaiserstuhl og Baden generelt, der via sin sydlige beliggenhed, ofte viser den mørke, rustikke side af pinot noir-druen. Holger Kochs højtliggende marker, markarbejdet og vinifikationen har præget denne vin i en retning, hvor der er mere violin end kontrabas. Smagt blindt kunne man, uden at tabe ansigt, gætte i retning af Rheinhessen pinot.
Weingut Holger Koch er en lille, bæredygtig familieproducent, der laver finesserige, præcise vine med sjæl og substans fra otte hektar, egne højtliggende marker, der alle ligger i umiddelbar nærhed af vingården i Bickensohl. Et lille, men moderne og gennemtænkt ’gravity flow’ vineri, muliggør produktionen af topvine. Vi er i hjertet af pittoreske Kaiserstuhl, det lille område i det syd-vestlige Baden, hvor en vulkan har defineret et dramatisk landskab, der med ét rejser sig fra den flade Rhindal i grænsezonen mod Frankrig og op til 550 meters højde. Smalle, bugtede dale med stejle, grønne bakker ligner mest af alt et vinøst teletubby-landskab, og metertykke lag af løss dækker det vulkanske grundfjeld. Det har vist sig at være et fremragende grundlag for produktion af burgundersorter, dyrket på de karakteristiske, terrasserede marker.
Holger Koch Kaiserstuhl Spätburgunder er lavet med druer fra omtrent lige dele gamle stokke med tyske kloner og franske dijon 777 kloner. Denne sammensætning giver vinen sin parfume og elegance fra dijon-klonerne, mens der er en urtet kant og charmerende råfrugt fra de klassiske, tyske kloner. Vinen er spontangæret med et par ugers maceration på skallerne og efterfølgende ni måneder på et stort 3000 liters fad inden aftapning med en let filtrering.
Dette er en ærlig og frugtfrem pinot noir med glimrende bællepotentiale. Via en god syrefriskhed og vinens urtede kant undgår man ’saftevandsvin’, så vi forbliver i voksen-genren. Aromamæssigt er vi klar i afdelingen for røde bær med en anelse blåbær, flankeret af kølige, grøn-urtede toner. Det kræver en pessimistisk tilgang til livet, hvis man ikke overgiver sig til den frugtfriske profil med aromatisk overskud og et fravær af dystre indslag.
Nydes let afkølet, ved 14-16° som en meget alsidig ledsager til moderne mad, hvor der er mindre tung sovs og generelt mindre tyngde i maden.
