Intorcia Marsala Semisecco
I 1700-tallet begyndte man at lede efter alternativer til Sherry, der da var højeste mode. En særlig vellykket udgave fandt man omkring byen Marsala på det vestligste Sicilien, og vinen har – på samme vis som Sherry/Jeréz - taget navn efter hovedbyen.
Dette er let forstærket (17 %) hedvin fra området omkring byen Marsala med mindst et års oxidativ lagring på (større) træfade, hvorved den opnår sin ravgyldne farve og eksotisk, krydrede duft og smag af moden frugt med indslag af figen og dadler. De anvendte druer i Intorcia Marsala er primært de lokale, grønne druer catarratto og inzolia, der også i vid udstrækning anvendes til øens tørre hvidvine. I denne Marsala er der en lille sødme, der holder de oxiderede noter i skak.
Gennem tiden har vinen fået sin egen identitet, og Marsala bruges i dag hovedsageligt til madlavning, hvor den er uundværlig i en god tiramisu. Men den er skam fin på egen hånd.
Prøv eksempelvis en semisecco (halvsød) som denne let afkølet til tiramisu; naturligvis serveret i et godt hvidvinsglas, så man får hele duften med.