Knebel
Winninger Uhlen
Riesling Auslese
Weingut Knebel er et familiebrug med 7 hektar vinmarker på stejle terrasser omkring Winningen i Mosel, hvor der laves håndlavet vin i referenceklassen.
Her laver Matthias Knebel fremragende vine, der er 100 % håndarbejde, hvilket er en selvfølge for dem, der har set markerne; de ligner mest af alt lodrette bjergvægge. Der er siden 2012 hverken anvendt herbicider eller kunstgødning.
I den søde ende (fra auslese og sødere) er det dog mor Beate, der svinger taktstokken overbevisende.
Winninger Uhlen er ikke alene en af verdens smukkeste, spekatakulære og stejleste vinmarker. Fra disse umuligt stejle terrasser laves år efter år superb riesling fra devonskiffer i et par forskellige varianter, alt efter hvor vi befinder os på de mikroparceller, Knebel har på bjergvæggen. De søde ausleser kan være meget forskellige: fra florlette vine med en lille sødme til vine som denne, hvor der er utrolig intensitet med høj sødme og syren, der matcher den. Trods en enorm koncentration forbliver Knebels auslese farveløs, vægtløs og elegant. Det kan man kun med et perfekt druemateriale plukket på det optimale tidspunkt og behandlet fejlfrit i kælderen.
Winninger Uhlen riesling auslese er lavet i et mikroskopisk oplag; en raritet i verdensklasse.
Aromaerne har hypnotisk intensitet, en høj syre og krystalklare aromaer holder sødmen i skak, så vinen trods høj viskositet fremstår frisk som kildevand med et inferno af hvid fersken eksotisk frugt i retning af mango, fuldmoden ananas og passionsfrugt. Eftersmagen har præcision samt en længde i referenceklassen.
Enorm, cremet fylde (fra glasklar, sund botrytis) er holdt i en glasklar stil, der er svær at forklare; den skal heldigvis opleves.
At vinen trods sin intensitet er let-drikkelig er netop det mirakel, der gør de bedste af Mosels ausleser unikke. Deres sødme bliver aldrig påtrængende og vinens 7% alkohol er let fordøjet; enten nu eller om en menneskealder.
95+ points Mosel Fine Wines
"...made from fruit transformed into raisin (without the classic botrytis development) picked at 115° Oechsle and was fermented down to fully noble-sweet levels of residual sugar (201 g/l). It offers a most captivating and beautifully exotic nose of pineapple, coconut, rhubarb, almond cream, passion fruit, blackberry, prune, cherry, pear sorbet, and apple jelly, all wrapped into minty herbs. The wine is superbly playful on the rich and unctuous palate, which has a great energetic and acid backbone running through its core. The finish is still on the sweet side at this early stage but already shows depth and greatness to come. This hugely impressive, aromatic, and exotic Auslese has great appealing freshness. What a success!"