Kopke Colheita 1934
Helt frisktappet er dette en af verdens største vinskatte, og modsat andre vintyper, der er tappet som unge og derefter solgt og henlagt hos en eller flere ejere, så har denne vin udelukkende befundet sig på langtidsparkering hos Kopke. Derfor kan vi garantere, at denne colheita netop nu er i absolut topform.
Det er svært at relatere til vin med så høj alder, men 88 års oxidativ fadlagring på ca. 650 liters egefade betyder, at den, der oprindeligt har håndteret vinen, af naturlige årsager, ikke får lov at smage den aktuelle aftapning. Vinmageren har således ikke ’lavet’ vinen, for den del står de skiftende kældermestre og tidens gang for.
Under hele lagringsperioden er der hvert år fordampet nogle få procent af vinen, så slutproduktet i dag er en brøkdel af det oprindelige, og alene af den grund fremstår den med enorm intensitet. Alligevel er balancen forblevet intakt, hvilket er alt andet end en selvfølge; her har Kopkes kældermestre æren for at styre vinen, så den hverken bliver sirupsagtig eller går til i eddikesyre.
Kopke Colheita 1934 har kompleksitet, længde og, sine 20% alkohol til trods, stor drikbarhed. Duft og smag bevæger sig blandt aromaer af dyb valnød, antikke mahognimøbler, moscovadosukker, pomerans, syltet figen, apotekerdisk og julekrydderier. Ældgammel tawny som denne har udviklet et fantastisk, volatilt ’syreløft’ (portugisisk; vinagrinho), der fornemmes at virke forstærkende på aromaerne, på samme vis som gastrique løfter sovs til nye højder.
Duften er hypnotiserende og eftersmagen næsten uendelig, og balancen forbliver ophøjet med en herlig syre, der fastholder sansernes bevågenhed.
Dette er ultrasjælden tawny fra øverste hylde. Derfor: nyd den bedst uden noget til; tilsæt kun beundring og nyd den i ro og mag med en nøje udvalgt skare af rettroende.
Serveres ved 14-17°.
97 points Robert Parker's Wine Advocate
tappet på flaske i 2022