Kopke Colheita 1935
En 88-årig vin i absolut topform fra en eliteproducent er i sig selv en stor raritet og et lille mirakel, men tænk samtidigt på, at vinen blev til kort efter, Salazar kom til magten i Portugal. 1935 var året før den spanske borgerkrig brød ud og få år før anden verdenskrig: Salazar navigerede behændigt uden om begge og sikrede, at vine som denne fik en fremtid. Men nu er det jo ikke oppe i tiden at rose diktatortyper, så lad os fokusere på vinen…
Helt frisktappet er dette en af verdens største vinskatte, og modsat andre vintyper, der er tappet som unge og derefter solgt og henlagt hos en eller flere ejere, så har denne vin udelukkende befundet sig på egefade hos Kopke. Derfor kan vi garantere, at denne colheita netop nu er i absolut topform.
Det er svært at relatere til vin med så høj alder, men 86 års oxidativ fadlagring på ca. 650 liters egefade betyder, at den, der oprindeligt har håndteret vinen, af naturlige årsager, ikke får lov at smage den aktuelle aftapning. Vinmageren har således ikke ’lavet’ vinen, for den del står de skiftende kældermestre og tidens gang for.
Under hele lagringsperioden er der hvert år fordampet nogle få procent af vinen, så slutproduktet i dag er en brøkdel af det oprindelige, og alene af den grund fremstår med enorm intensitet. Alligevel er balancen forblevet intakt, hvilket er alt andet end en selvfølge; her har Kopkes kældermestre æren for at styre vinen, så den hverken bliver sirupsagtig eller går til i eddikesyre.
Duft og smag har – som vellagret tawny bør have - udelukkende lagringsaromaer i form af valnød, moscovadosukker, pomerans, syltet figen, apotekerdisk og kanel. De ristede fadnoter er en integreret del af vinen og vinen har udviklet et fantastisk, volatilt ’syreløft’ (portugisisk; vinagrinho), der fornemmes at virke forstærkende på aromaerne, på samme vis som gastrique løfter sovs til nye højder. Intensiteten og eftersmagen er i top, men vinen forbliver balanceret.
Dette er ultrasjælden tawny fra øverste hylde. Derfor: nyd den bedst uden noget til; tilsæt kun beundring og nyd den i ro og mag med en nøje udvalgt skare af rettroende.
Serveres ved 14-17°.
Tappet på flaske i 2021