Kopke Colheita 1953
Det kan være vanskeligt at relatere til et år, men hvis du er i tvivl om, hvorvidt 1953 er længe siden: en pubertær Elvis indspillede sin allerførste musik, og valgretsalderen til Folketinget nedsattes gennem folkeafstemning fra 25 til 23 år! Utrolige 70 års fadlagring betyder, at den, der oprindeligt har gæret vinen, ikke fik lov at smage den aktuelle aftapning.
Vinmageren har blot agreret fødselshjælper, for selve udviklingen står tiden primært for, mens skiftende kældermestre agerer aktive kustoder. I gamle colheitaer opnås kvalitet gennem forædling frem for afhængigheden af en stor årgang. Derfor bør man heller ikke anvende årgangstabeller, når man udser sig gammel colheita; disse tabeller er udelukkende relevante for vintage port/rubytyper.
Denne colheita er lagret på gamle egefade (ca. 650 liter) lige siden den alkoholiske gæring afsluttedes, og gennem alle disse år ind til tapningen i 2023, er den passet, plejet og styret i den retning, der definerer Kopkes stil. Fordampning har i samspil med de lagringsaromaer, der kommer til, givet en intenst koncentreret vin med uendelig eftersmag. Den er hverken klistret eller for meget af det gode.
Dette er kostbar vin, men sammenholdt med priser for andre vin-relikvier, så får man her utrolig vin til pengene. Ikke mindst fordi man, modsat bordvine fra samme periode, med denne vin er garanteret en referencevin i absolut topform lagret trygt hos og leveret direkte fra Kopkes kældre. Kopke Colheita 1953 smager bedre nu end nogensinde; fuldmoden men med spændstig syre.
Duft og smag har top-intensitet, der på uforklarlig vis er parret med kompleksitet, længde og drikbarhed. Sødmen holdes fint i ave og nødde- og moscovado-aromaer passes op med syltet citrusskal, julekrydderier, lidt medicinske noter og en dejlig syre. Ældgammel tawny som denne har udviklet et fantastisk, volatilt ’syreløft’ (portugisisk; vinagrinho), der fornemmes at virke forstærkende på aromaerne, på samme vis som gastrique løfter saucer til nye højder.
Dette er tawny fra øverste hylde, der børe nydes uden noget til; tilsæt kun beundring og nyd den i ro og mag med en nøje udvalgt skare af rettroende.
Serveres ved 14-18° af gode hvidvinsglas af ’bordeauxtypen’.