Kopke Colheita 1964
Det er ingen hemmelighed, at Kopke hører til det absolutte førerfelt, når vi taler tawny-typer. Deres tawnyer udviser altid ophøjet balance og har ingen påtrængende sødme, men er altid meget komplekse med en perfekt afstemt syre.
For ca. 60 år siden blev denne jubilar fodtrådt i granit-lagares og efter endt vinifikation transporteret til og lagt på gamle egefade (ca. 550 liter) i Vila Nova de Gaia.
1964 er en sjat år siden – samme år, hvor the Beatles drog på deres første verdensturné og filmen Sommer i Tyrol blev til. Siden da har denne Colheita Port ligget på træfade og er først i 2024 blevet tappet og frigivet til salg.
En sådan raritet vil altid være en bekostelig affære, men skal man smide en stor sum penge efter en vin, er dette ikke det værste sted at kaste den hen.
Kopke Colheita 1964 er en fyldig, kraftig Colheita med en udadvendt personlighed, der befinder sig aldeles godt i spændingsfeltet mellem sødme og syre. De klassiske lagringsaromaer af dybe nøddetoner, marcipan, appelsinskal, moscovado og syltede rosiner giver en på samme tid kompleks, men også let-drukket vin. Den fri syre giver både et ’løft ’ til sødmen og en herlig friskhed – ikke ment som ungdommelig frugtsyre, men derimod den klart aldersbetingede eddikesyre, som i den rette mængde giver en uforlignelig spændstighed.
Via kyndig lagring i Kopkes gamle træfade er denne Colheita nu perfekt drikkemoden. Vinen vil ikke blive bedre ved yderligere henlæggelse, men holder formen adskillige år endnu.
Bemærk at vinen er tappet med 'vrideprop', hvilket betyder, man i hjemmet ikke opbevarer den liggende i årevis. Lad den i stedet stå op og glæd dig over, at du slipper for at lagre vinen selv; det har andre gjort for dig.
Vi synes, det er synd at bruge vinen som madvin, da det er svært at øjne, hvilke retter eller oste der skulle gøre vinen bedre. Nyd i stedet denne vin uden andet tilbehør end godt selskab, med den rette ærbødighed og serveret ved 13-16°.