Kopke Colheita 1987
Efter 36 års oxidativ lagring hos tawny-specialisten Kopke fremstår denne friske 2023-aftapning af Kopke Colheita 1987 perfekt drikkemoden: kraftfuld, afrundet og særdeles elegant.
1987 er længe side; Berlinmuren var endnu intakt og Red Bull var desværre netop blevet opfundet.
Årtiers lagring på gamle 550-700 liters egefade har ikke blot været definerende for vinens smukke farve; alle vinens karakteristika bærer præg af lagringsprocessen, sådan som det bør være med vellagret tawny.
Nyd den klassiske Kopke-stil med æteriske aromaer af syltede svesker, rosiner, pecannødder, brun farin og spændstig syrefriskhed, der gør vinen ’vægtløs’ og koncentreret på samme tid. Sødmen balanceres på fornem vis af aguardente og den korrekte mængde fri syre, og eftersmagen i denne silkebløde portvin har den exceptionelle længde, der altid overrasker nybegyndere i denne portvinskategori.
Colheita portvin med alder som denne udviser stor kompleksitet og nydes oftest uden mad. Imidlertid vil denne 1987er også være passende tilbehør til faste, vellagrede komælksoste (eksempelvis comté eller gruyère) med syltede nødder og evt. smørstegt brød, crème caramel, brændte figner m. vaniljeis, nøddetærter såvel som ledsager til julebag, når årstiden er til det.
Kopke Colheita 1987 er færdiglagret hos Kopke og tappet i moden tilstand, så vinen vinder ikke ved yderligere lagring, om end den dog snildt holder formen nogle år endnu: den bliver blot ikke bedre.
Vi missionerer med, man forliger sig med tanken om, at colheita og tawny med aldersangivelse bedst nydes frisktappet, da spændstigheden i syren og frugtsødmen - og dermed også balancen i vinen – endnu er helt intakt.
Nydes under stuetemperatur ved. 13-17° af rummelige hvidvinsglas.