Kopke Colheita 2004
Colheita er en ofte overset kategori, idet ordet 'tawny' ikke angives på flasken. Dette forvirrer de ikke så portvinskyndige, men colheita er en tawny fra én og samme årgang, som angives på flasken.
Kopke mestrer tawny-kategorien, og er ikke alene det ældste eksisterende portvinshus, men er også det ældste firma af udenlandsk oprindelse i Portugal.
Colheitaer skal modne i mindst syv år på træfade, inden de, efter Portvinsinstituttets godkendelse, må tappes på flaske og sælges.
Kopke Colheita 2004 er dog lagret hele 20 år i Kopkes kældre i Vila Nova de Gaia, og har gennem to årtier modtaget kyndig og kærlig behandling af kældermesteren, der sørger for, vinen bevæger sig i den ønskede retning. Denne vintypes kvaliteter er hovedsageligt skabt gennem lagringen, og mens man ikke kan skabe et mesterværk af et dårligt udgnagspunkt, så kan man ødelægge et godt udgangspunkt gennem manglende opmærksomhed og forkerte beslutninger under lagringen.
Kopke Colheita 2004 præsenterer den sig nu næsten udelukkende i form af lagringsaromaer med en sødmefuld duft af rosiner og svesker, sukkersyltet citrusskal, puddersukker, nødder og julekrydderier. I munden udfolder vinen sig med stor smagsfylde med moden frugt og en suveræn balance mellem syre, frugt og en ikke alt for dominerende sødme.
Vinen kan nydes på egen hånd, og eksempelvis til ikke for tunge desserter med karamel og eller nødder. Ved juletid er den fremragende til alskens julebag.
Vi anbefaler en serveringstemperatur på 11-15°.
Efter åbning er vinen holdbar to til seks uger – bedst opbevaret i køleskab.
Derefter bliver vinen gradvist mere slap og mister pusten, som dagene går, så ingen panik, hvis der skulle være et par glas tilbage i en åben flaske...
95 points International Wine & Spirits Competition
