Kopke
Kopke laver en veldrejet dry white port, der ellers normalt er en kategori, man nemt ser sig sur på.
Dry white port er den blege portvin, som især portugisere med tilhørende vinturister samt franskmænd nyder som aperitif - oftest blandet med tonic og en skive citron (port-tonic), serveret iskold på en varm sommerdag. Den vil dog også være bredt anvendelig som generel drinks-mixer. Hvis man anvender en tonicvand i den sødere ende, er dry white port et oplagt valg, så ens portonic ikke bliver for sød.
De anvendte druer er en bred vifte af grønne druer, hvoraf mange kun dyrkes i Douro-dalen, typisk enten i den fugtigere, køligere vestlige del (Baixo Corgo), eller længere mod øst; øverst på markerne, hvor der er for vindomsust og køligt til dyrkning af blå kvalitetsdruer.
Det drejer sig om sorter som gouveio, viosinho, malvasia fina, rabigato og arinto.
En kølig, alkoholisk gæring forlænges i forhold til vanlig praksis, og restsukkerindholdet ligger derfor på ca. 55-60 gram per liter, hvilket er nær det halve af normalniveauet for white port, så vinen er til den halvtørre side - men absolut ikke i retning af rigtig tør; vinbegreber er åbenbart skabt til at forvirre.
Farven er lys med strejf af grønne nuancer og smagen er krydret med let sødme, druesmagende med frisk mandel og en lille urtet kant.
Servér Kopke Dry White Port ved 5-12° alt efter anvendelsen. Portugiserne drikker den gerne køleskabskold, når der er varme i luften, men de har det også typisk varmere end vi danskere.
89 points Wine Enthusiast Magazine