Mas de Boislauzon
Dette er helt anderledes seriøs côtes-du-rhône-villages end, hvad man normalt ser på hylderne: her er den ellers meget slidte frase "mini-chateauneuf' undtagelsesvis helt på sin plads.
Mas de Boislauzon er en lille, økologisk og siden 2021 også biodynamisk arbejdende, famillieejet producent, hvor 6. generation kyndigt laver vin med smittende passion og hjertet på rette plads.
Ejendommen og markerne befinder sig nordligst i châteauneuf-zonen, ganske nær Beaucastel, og familien laver udelukkende vin fra egne, håndhøstede druer.
Til deres Côtes-du-Rhône-Villages anvendes druer fra to forskellige lieu-dits; Bois Lauzon ved chateauneufs nordlige grænse samt fra Coudoulet, på den 'forkerte side' af den rædselsfulde A7 motorvej, men med samme fællesnævner: lækkert terroir med lerholdig kalksten med et groft, stenet toplag.
Druesammensætningen er godt 50% grenache, mens resten fordeler sig på syrah, mourvèdre samt en anelse carignan. Druerne afstilkes og naturgæres med pied de cuvée, og typisk efter knap en måneds maceration lagres der et år på både træ og beton - fuldstændig som deres chateauneuf. Blot har macerationen ikke været så intens, så her er tale om en vin, der er noget mere brugervenlig som ung. Dette er dog rigtig' syd-rhônevin, der er maskulin og stedtypisk - ikke sød og blød.
Duft og smag afslører en karakterfuld, sund, saftig og tætpakket vin, der har en balanceret blanding af rød og mørk frugt med sorte oliven, provence-urter og en lille medicinsk undertone i retning af nelliker. Stor fylde harmonerer med vinens struktur, så intet virker flommet trods vinens betragtelige korpus.
Vi anbefaler en serveringstemperatur omkring de 15-17°.
Kan man holde fingrene fra vinen nu, så bliver den med alderen mindre strukureret og merre kompleks. Man vil i en god kælder kunne henlægge den ca. 5-10 år fra årgang.