Domaine de la Juvinière
Domaine de la Juvinière er en familieproducent, der fra egne marker producerer bæredygtig hvid og rød bourgogne fra det meste af Côte d’Or.
1er cru Le Rognet er en lillebitte cru mark nær Ladoix-Serrigny med Corton-Charlemagne som meget celeber nabomark, og samtidigt er det en enklave i Corton Le Rognet et Corton, der har rød grand cru status; det er ikke nemt at danne sig et hurtigt overblik i bourgogne…
Le Rognet har mergel i toplaget over den solide kalksten i grundfjeldet. En stejl og gunstig syd-østlig eksponering giver god modenhed i druematerialet trods en ret høj beliggenhed.
2022 er en yderst vellykket årgang, hvor regn i slutningen af juni gav vandreserver nok til at vinstokkene kunne klare en varm sommer. Perfekt høstvejr gav et bredt høstvindue, hvor der reelt kun skulle tages hensyn til selve druernes modning. 2022 er en ‘moderne’ årgang med tidlig høst, men stilmæssigt er vi langt fra eksempelvis 2020, hvor varmen også fornemmes i vinene. 2022 er blot ’sund’ på den helt rigtige måde.
Domaine de la Juvinière Ladoix 1er Cru Le Rognet er vinificeret med nænsom hånd, og med lagring et år på 228 L eg af varierende alder, men med ca. 20% nye fade, så er resultatet en balanceret, fyldig hvidvin med rankhed og klarsyn uden reduktion, og fadlagringen harmonerer fornemt med frugten, så ingen af delene stritter.
Husker man at servere vinen kælderkoldt og ikke køleskabskoldt, så belønnes man med aromaer af citrus, stenfrugt, især fersken og abrikos samt en undertone af umoden mango, der flankeres af subtile fadnoter.
Vi har ikke fulgt vinen nok årgange til at komme med et nagelfast gæstimat på henlæggelsespotentiale, men mindst 10 år fra årgang synes en ret ufarlig påstand.
Nydes til ødsle retter med det bedste fra havet: havtaske, pighvar, hummer eller en torskefisk med sauce hollandaise eller en cremet sovs på fiske-/skaldyrsfond.
Anbefalet serveringstemperatur: 11-16°.
