Domaine Bony Gachot
Denne dejlige, rustikke bourgogne pinot noir er blevet til med druer fra egne marker, der præsenterer sig, som vi mener generisk bourgogne bør; ærlig, frugtig og med stedsans.
Domaine Bony Gachot er en lille familieproducent, etableret i 1960erne, hvor tredje og fjerde generation nu arbejder sammen. De ejer syv hektar marker i Nuits Saint Georges. Fabienne Bony Gachot har ledet domænet i mere end 20 år, og hun har de senere år rettet fokus mod en bæredygtig produktion. Senest er den lange, bureaukratiske rejse mod omlægning til økologisk certificering igangsat. I dag er datteren, Eva, med i produktionen til stor glæde for (en slet skjult) stolt mor.
Druerne hentes fra fem små parceller i Nuit Saint Georges, i alt lidt under to hektar, beliggende i den fladere del, lige syd for byen ved D974, hvor mergellaget er dybt og tilpas frugtbart til fornuftige høstudbytter, så vi rent faktisk har råd til vinen. Vinen er gæret i åbne betonkar over et par uger, hvor der på øjemål ekstraheres nænsomt med pigéage og remontage. Herefter presses og vinen lagres et lille års tid på egefade, heraf 10% nye.
Duft og smag afslører en uventet solid frugt og en rustik kirsebærfrugt med en urtet kant og lidt struktur. Det er vin med personlighed, hvilket er en sjældenhed i generisk bourgogne.
Husk at servere vinen markant under stuetemperatur : 14-15° synes passende.
Denne bourgogne kan nydes nu og op til ca. fem-seks år fra årgang.
