A. Lété
Champagne Brut
En fyldig, aromatisk, håndlavet champagne der byder på gedigen kvalitet til pengene; en tiltagende sjældenhed i regionen...
Champagne er 'big business' domineret af enorme firmaer, der bruger lige så enorme mænger penge på markedsføring, der kun kan hentes hjem via prisen på vinen. Det er altid og udelukkende forbrugeren, der betaler champagnesponsoratet til Formel 1 og modebranchens receptionsvine. Det giver champagne, som de er flest, den tvivlsomme ære af at udvise verdens ringeste forhold mellem pris og kvalitet.
A. Lété er i modsætning til dette reklamecirkus en diminutiv producent med ni hektar vinmarker, der i dag drives af fjerde generation og med et marketingbudget meget tæt på nul euro.
Årsproduktionen er på ca. 50.000 flasker, og alt er håndarbejde, lige fra høst over rémuage til degorgering med egen liqueur d'expédition.
Champagne Brut Les Miscellanées Num. I er hovedsageligt baseret på pinot meunier (80 %), men der er også et tilskud af chardonnay (10 %) og pinot noir (10 %), alle fra egne marker omkring byen Damery i Marne-dalen. Denne cuvée laves med ca. 1/3 reservevin for at tilføje dybde, og vinen er lagret 18 måneder med gæren inden degorgering.
Denne cuvée hed tidligere 'Carte d'Or' men har fået nyt navn og en ny etiket; indholdet i flasken er der ikke ændret på.
I duft og smag dominerer elegante noter af æble, rød frugt, citrus, ingefær og rugbrød. Stilen har dybde og fylde men er stadig sprød og frisk i en stil, der både er personlig men ukompliceret at drikke.
Mange drikker champagne med Hans Majestæt nytårsaften - og intet galt i det, men madmæssigt er champagne utrolig alsidig, og det er noget nær den mest komplette madledsager man kan tænke sig, hvis man skal vælge en enkelt vin til et helt måltid.
Serveres afkølet fra køleskabskold til 10° alt efter temperament.
Husk art håndvaske champagneglas, da opvaskemaskiners afspændingsmiddel sætter en effektiv stopper for vinens bobler.
