Ponte da Barca
Loureiro Vinho Verde
Det er slående, at god vinho verde kun koster lidt mere end markedets billigste udgaver, mens der kvalitativt er betragtelig forskel.
Dette er enkeltdrue-vinho verde på loureiro, der, sammen med alvarinho, anses for de ’seriøse’ druer til god vinho verde, og druerne der bedst formidler terroiret i vinene.
Ponte da Barca Loureiro er en tør, aromatisk og klingende sprød vinho verde, der hæver sig pænt over gennemsnittet. Det er ikke blot den perfekte solskinsvin men også en forrygende og alsidig madvin.
Det overrasker mange, at der på den Iberiske Halvø laves friske og slanke hvidvine med lavt alkoholindhold, men bl.a. disse karakteristika finder man i vinho verde. Vinen produceres i det nordligste Portugal i Minho-provinsen, der er sidste stop før naboen mod nord, spanske Galicien.
Druerne til denne vin kommer fra under-regionen Lima i den nordlige del af provinsen, opkaldt efter floden af samme navn. Her er der en næringsfattig jordbund med nedbrudt granit og sand, og det kystnære, tempererede klima er garant for syrefriskheden.
Ønolog José Antas Oliveira har koldmacereret i 12 timer, der giver vinen karakter og udtrækker lidt fenoler. Herefter er den er gæret køligt på ståltank, der fremmer en blomstret profil i vinen.
Duft og smag rummer elementer af æble, citrus og akacie-blomst, og vinens profil giver smageren den sympatiske kombination af lethed og intensitet.
Vinho verde i denne kvalitet er stadig fremragende ’nippe-vin’, men alt for få har oplevet, at det er en fremragende og meget fleksibel madvin. Prøv den eksempelvis til muslinger, til de grillede rejer, pizza eller svinekoteletten med surt.
Nydes ung og godt afkølet, omkring de 8-11°, og husk det gode hvidvinsglas, så man også får duften med.
Flaskens utraditionelle etiket er en gengivelse af de broderede pynteduge, som portugisiske bedstemødre gennem generationer har fået tiden til at gå med at producere. De pryder stadig et utal af hjem og stillestående virksomheder.