Porta 6
Vinho Regional Lisboa
Den smalle strimmel land, klemt inde mellem E1 motorvejen og Atlanterhavet nord for Lissabon er uden tvivl et af Portugals grimmeste og mest rodede områder, uden hverken stil eller nævneværdig karakter.
Landbrugsmæssigt er vi i et multikultur-område, der kan lidt af hvert, og denne alsidighed præger området: Fire kålplanter, tre oliventræer, en enkelt ko, en håndfuld vinstokke, spredte drivhuse, en majsmark, en gotisk katedral og pludseligt ….aldrende, hastigt opførte ”før-krise-nybyggerhuse”, der har en tendens til at følge de allersidste betalingsfrie biveje, som forbinder Lissabon med Porto mod nord.
Det er fra dette farverige patchwork, druerne til denne vin kom til verden.
Porta 6 er et vellykket blend af de stedbundne portugisiske druetyper aragonez, castelão og touriga nacional, der efter afstilkning gæres under temperaturkontrol på rustfrit stål med en blid maceration og efterfølgende lagring på ståltank.
Resultatet er en forbløffende god vin med spændstig frugtfylde og tæt charmørfrugt uden skarpe kanter. Stilen er svær at se sig sur på, og selv vinkendere vil overraskes over så god en boksvin, for dette er nemlig en ’rigtig’ vin uden overdrevet pomadehår men alligevel holdt i en brugervenlig stil; en svær balancegang.
Drik ikke Porta 6 til portugisiske favoritretter såsom skamstegt gris, kremeret landkylling, forkullede spareribs eller en fad, plumret kålsuppe med kartofler og svinekæbe.
Prøv den i stedet til andre former for klassiske, enkle stegeretter, hvor den vil gøre det godt.
Og husk en servicetemperatur på omkring 15-17° - dvs. noget under stuetemperatur.
Saúde!