Quinta da Valeira
10 Year Old White Port
Dette er en af de mere sjældne portvinstyper: modnet hvid portvin
Den er lavet med samme grønne druetyper, der anvendes til produktionen af hvidvin. Efter et årti hos producenten har vinen nu præg af – og farve efter – den lange lagring, og den fremstår nu perfekt afrundet og drikkemoden.
Quinta da Valeira er et mindre, familieejet hus, der på quintaen af samme navn har knap 10 hektar vinmarker i smørhullet mellem Cima Corgo og Douro Superior, et par km fra São João de Pesqueira. I 430-500 m.o.h. dyrkes en række af de klassiske portvinsdruer på ufremkommelige, skifferklædte bjergsider.
De hvide, fadlagrede portvine minder langt hen ad vejen om tawny, der som vintyper er karakteriseret ved oxidativ lagring på mindre fade. Under årenes oxidation forvandles denne vin fra en næsten farveløs vin til lys ravfarvet med en påfuglehale af lagringsaromaer snarere end at bevarede oprindelige frugtaromaer. Kældermesteren har blandet denne 10 års white af udvalgte årgange med en aldersprofil i blandingen svarende hertil og godkendt som sådan af Portvinsinstituttet ved prøvesmagning.
I glasset mødes man af uimodståelige, sødmefulde aromaer af syltet korender, appelsinsirup, kanel, kardemomme, citrusskal og lys karamel og en antydning af vanilje. Syren er rustikt ’branket’, idet lang oxidativ lagring giver en kompleks sammensætning mellem vinsyre og et volatilt præg, der holder vinens sødme i skak; det giver balancen samt lysten til det næste glas.
Nyd denne lagrede, hvide portvin som en fremragende aperitif eller after dinner drink, eller prøv den til desserter med lys karamel og/eller nødder. Og husk det nu: god portvin skænkes i rummelige glas, gerne hvidvinsglas, hvori man får den optimale duftoplevelse fremfor ’mormorglasset’ der kun anvendes til vine, der lugter grimt.
Vi anbefaler en serveringstemperatur på 8-11°, køligst hvis den serveres som aperitif.
Denne portvin indeholder 50 cl.