Quinta do Portal
Dette er sjælden, vellagret og uimodståelig årgangs-moscatel i topkvalitet.
Den ubetinget bedste klon, muscat blanc a petit grains, er brugt til denne moscatel do douro, den søde hedvinstype lavet af druer fra Douro-regionen, der vinificeres og lagres som en tawny portvin. Idet den laves af moscateldruer, er det teknisk set ikke portvin, men man fornemmer slægtskabet, mens moscatels drueidentiske aromaer giver vinen en aromatisk, frisk profil. Sødmen er analytisk set som andre portvine, men grundet moscatels aromatiske DNA, er den alligevel sin egen.
Druerne til vinen stammer fra de højest beliggende marker (ca. 600 m.o.h.), hvor de grønne druesorter dominerer, da de omkring de mere kølige og vindblæste bakketoppe opnår det rette syreindhold. 2007 var en topårgang for både vintage port såvel som moscatel do douro med en lang vækstsæson og et dejligt vinsyreniveau. Dette er perfekt indfanget i Quinta do Portal Moscatel do Douro Reserva 2007, der med hele 15 års oxidativ lagring på 550-650 liters fade har opnået den helt rette balance mellem lagringsaromaer og frugtidentitet.
Farven er i retning af gammel cognac, så der er noget pænt at se på, mens man drikker den. Duft og smag er et uforklarligt vellykket ægteskab af moscatels druefriske, blomstrede, udfarende aromaer og på den anden side de oxidative elementer fra et årtis lagring på egefade. Den betydelige fordampning under lagringen har bidraget til vinens store intensitet. De ca. 110 gram restsukker/liter opvejes fint af vinens syre, så den svæver vægtløst gennem sanseapparatet, der til gengæld bombarderes af komplekse aromaer.
Nyd vinen af hvidvinsglas, ved 8-12° til desserter med syltet citrusfrugt/skal og/eller indslag af karamel. I praksis kunne det være en mandeltærte, creme caramel med syltede, karamelliserede citrusfileter, caneles eller bread & butter pudding; mulighederne er mange. Endeligt er den godkendt som hyggevin. Er man spartansk anlagt, kan det oplyses, at vinen holder sig frisk flere uger efter åbning, længst på køl.