Quinta São Luíz
Vinha Rumilã Douro
Vinha Rumilã er en ny rødvin fra Kopke, frigivet i et oplag på sølle 1.303 nummererede flasker. Udgangspunktet er dog langt fra nyt, idet druerne stammer fra Kopkes Quinta São Luíz, fra en terrasseret parcel ved navn Vinha Rumilã med nedbrudt skiffer, beliggende mellem selve quintaen og floden. Parcellen er et ’field blend’ med et væld af gamle, uidentificerede vinstokke, plantet for mere end 100 år siden.
Quinta São Luíz Vinha Rumilã Douro Grande Reserva er resultatet af et prestigeprojekt, som Ricardo Macedo har puslet om. De håndhøstede druer er sorteret i marken og gæret på quintaen i to Seguin Moreau egefade på hhv. 500 og 600 liter med 20% hele klaser og 80% afstilkede druer, men uden knusning af druerne før gæring. Fadene er monterede på stativer, så de kan roteres under macerationen. Det giver en god ekstraktion men en noget blidere behandling af druerne end ved remontage eller pigeage. Efter veloverstået gæring er vinen lagret 24 måneder på ny, fransk 225 liters eg efterfulgt af 24 måneder på flaske.
Vinha Rumilã er en stort anlagt vin med tæthed og bemærkelsesværdig koncentration. Duft og smag er et konglomerat mellem oprindelig frugt og træ-afledte aromaer; boysenbær, blåbær, hyldebær, hindbær, espresso, kakao med markante skiffermineraler, holdt sammen af faste tanniner og en oprensende frugtsyre.
Dette er en ambitiøs rødvin, der er skabt til lagring, men den utålmodige kan, med grundig iltning, få en god drikkeoplevelse allerede nu. Endnu fremstår vinen opulent og bredskuldret, og er man til en stor vinlussing, så er det bare at drikke løs. Vil man have en mere nedtonet vin, hvor lagringsaromaer og frugten er fusioneret, skal man væbne sig med nogle års tålmodighed.
Idet det er første udgave af vinen, er det vanskeligt at spå om holdbarhed, men 15 år fra høståret burde være en livrem/seler spådom.
Dette er en effen madvin, der anbefales sammen med hårvildt, simremad og andre kraftigt smagende kødretter.
Vi foreslår, man finder de store bordeauxglas frem og serverer vinen ved ca. 16-18°.
Vinen er pakket i 3-stk mørkbejdset trækasse m. dekoreret skydelåg i kraftig karton.
93+ points Robert Parker's Wine Advocate
94 points Wine Enthusiast