Ratzenberger
Bacharacher Spätburgunder 2019
Ratzenbergers spätburgunder er en livsbekræftende sag, der både har sart, feminin frugt kombineret med saftig, rustik identitet og den snert grønne urter, der i afmålt mængde er behagligt. Bacharacher Spätburgunder er en kompleks men forbavsende umiddelbar og ærlig vin, hvor vinen synes at fordampe i glasset.
Tysk pinot noir/spätburgunder er mange ting – alt fra surt, anæmisk sjask til gumpetunge, barokke fadbomber fra ’the dark side’. Så har man prøvet én, har man så absolut ikke prøvet dem alle. Tyskland står i dag nok som verdens mest interessante bud på seriøs pinot noir - potentialet er enormt og talentmassen ligeså.
I Mittelrheins Bacharach-dal, hvor Ratzenberger sidder på de bedste parceller, får druerne masser af sol, men det kølige klima giver lange vækstsæsoner med sen høst og tyndskallede druer, der giver lyse, men aromarige vine.
Da fadlagringen foregår på gamle fade (1200 L 'Stückfass'), har man ingen egearomaer i vinen – blot fornemmes mikrooxidationen som opholdet giver, der afrunder vinen og bidrager med den æteriske stil.
En forholdsvis lang maceration har givet en 'voksenvin' med struktur men også med god lagringsevne.
Duft og smag byder på røde kirsebær, ribs og tranebær med muld og geranium i baggrunden. Saftighed og fin intensitet modsvares ikke af fylde: denne vin er en intens letvægter, der måske ikke er for alle, men for den voksende skare af koldklimaentusiaster, er dette fremragende underholdning.
Nyd denne vin af rummelige bourgogneglas, serveret noget under stuetemperatur, ved ca. 14-16°.
93 point Vinous.com
"The 2019 Spätburgunder was picked in Kloster Fürstental and Wolfshöhle. This underwent a four-week cuvaison and matured in 1,200-liter Hunsrück oak barrels. The nose is shy, but the palate is absolutely pristine, creamy and concentrated but slender. This was made with aging in mind. Its tannins are fused and beautifully dense. The 2019 is the picture of understatement, precision and elegance"
vinous.com, Anne Krebiehl, 11/9-25
